środa, 17 września 2014

PLACEK Z KRUSZONKI ZE ŚLIWKAMI

Czy Was też zawsze kusi, by wydłubywać kruszonkę z ciasta? A co powiedzielibyście na ciasto zrobione w całości z kruszonki? Dla mnie to jak spełnienie dziecięcego marzenia ;) 
Ciasto jest przepyszne, a co najważniejsze – bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. Nie trzeba nic zagniatać, niczego ucierać, schładzać i wałkować. Efekt zdecydowanie przewyższa nakład pracy weń włożony ;) 

Photobucket 

PLACEK Z KRUSZONKI ZE ŚLIWKAMI 
500g śliwek, 
250g mąki, 
125g miękkiego masła, 
100g cukru, 
1 żółtko,
1 opakowanie cukru wanilinowego, 
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 
1 łyżeczka cynamonu, 
4 łyżki powideł śliwkowych 

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. 
Formę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 
Do miski wsypać mąkę, dodać masło, cukier, żółtko, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Rozcierać w palcach, aż powstanie kruszonka. ¾ kruszonki wysypać do formy, równomiernie rozprowadzić i uklepać dłonią, tworząc spód ciasta. Formę włożyć do pieca na ok. 10-12 minut, aż ciasto zacznie się lekko rumienić. 
W tym czasie śliwki umyć, przekroić na połówki i usunąć pestki. 
Na zapieczonym spodzie rozsmarować powidła (można je lekko podgrzać, wówczas będą rzadsze i łatwiej będzie je rozprowadzić). Na powidłach ułożyć śliwki i oprószyć je cynamonem. Całość posypać pozostałą ilością kruszonki. 
Piec jeszcze 30-40 minut, aż wierzch ciasta będzie rumiany. 


(przepis z magazynu „To jest pyszne” 3/2011) 
źródło: http://mirabelkowy.blogspot.com/2013/09/placek-z-kruszonki-ze-sliwkami.html