Dość niedawno zamieściłam tu przepis na taką typowo domową pizzę . I jako, że danie to, praktycznie parę razy w miesiącu pojawia się u mnie na stole mój dzisiejszy wpis będzie zawierał przepis na pizzę jaką spotkać można w dobrych pizzeriach! Bo cała tajemnica tkwi w pieczeniu pizzy… Jeśli nie mamy kamienia do pieczenia do pizzy to nic nie szkodzi! Dzięki temu przepisowi otrzymasz idealną pizzę rodem z najlepszej restauracji. Pizza smakuje jak..., jak wspomnienie z Włoch…
Składniki:
3 szklanki mąki (ok. 400g) - najlepiej 2 szkl mąki tortowej, 1 szkl mąki pszennej
1 szklanka ciepłej wody
0,5 kostki drożdży babuni (50g)
1 czubata łyżka soli
1 płaska łyżka cukru
3 łyżki oliwy
Przyprawy: bazylia oregano lub zioła prowansalskie
Moje składniki:
25 dag sera żółtego mozzarella
20 dag plasterków szynki
30 dag pieczarek
2 szt pomidora
2 szt pomidora
2 cebule (biała i czerwona)
Przyprawy: Oregano
Sos pomidorowy:
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku ( przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany)
oregano
Sos pomidorowy:
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku ( przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany)
oregano
Sposób przyrządzenia:
Z podanej ilości składników na ciasto, otrzymamy dwie pizze o średnicy około 40 cm.
Do miski wrzucić rozdrobnione drożdże a następnie wlać letniej wody (woda nie może być za ciepła bo „zabije” nam drożdże!) i je rozpuścić- mieszając łyżką. Następnie należy dodać przesianą mąkę, oliwę i wszystkie przyprawy, a następnie rozpocząć wyrabiać ciasto. Jeśli będzie taka potrzeba można dosypywać trochę mąki, tak aby ciasto nie lepiło się do dłoni (mi wyszło łącznie 2,5 szklanki mąki). Nasze ciasto odkładamy w ciepłe miejsce na czas przygotowywania składników na górę. W tym czasie, gdy nasze ciasto rośnie trzeba włączyć piekarnik na 240 stopni i co ważne!: w środku także musi się już nagrzewać blacha na której będziemy piec pizzę. Na pizzę dałam wymienione wyżej składniki, jednak każdy dodaje to co najbardziej lubi – w tym przepisie ważne jest podanie sposobu pieczenia pizzy! (tak jak już podkreślałam wcześniej). Zatem musimy przygotować sobie papier do pieczenia, który smarujemy odrobiną oliwy, tak aby ciasto nie przywarło do papieru. Następnie wyrośnięte już ciasto, dzielimy nożem na pół. Bierzemy pierwszą partię i równomiernie na papierze je rozkładamy, w taki sposób aby otrzymać w miarę kształtne koło(jeśli jest potrzeba można użyć wałka). Na rozłożone ciasto po kolei dajemy: sos pomidorowy, ser i pozostałe składniki według swoich upodobań. Nagrzaną blachę ostrożnie wyciągnąć aby się nie poparzyć i pizzę przenieść, zsunąć z papierem na blachę. Piec w piekarniku w 240st C (z termoobiegiem) około 8-10 minut. Po tym czasie pizzę wyciągamy, ściągamy ją z papieru na ruszt i dajemy jej 2 minutki na odparowanie, później już tylko zabieramy się do konsumpcji! Z kolejną porcją postępujemy tak samo.
2 sposób:
w kubku o pojemności 200 ml przygotowujemy zaczyn z drożdży, ciepłej wody,oliwy i szczypty cukru. Mąkę z solą i cukrem mieszamy w misce. Dodajemy zaczyn i wyrabiamy ciasto.Dalej postępujemy zgodnie z instrukcją nr 1
w kubku o pojemności 200 ml przygotowujemy zaczyn z drożdży, ciepłej wody,oliwy i szczypty cukru. Mąkę z solą i cukrem mieszamy w misce. Dodajemy zaczyn i wyrabiamy ciasto.Dalej postępujemy zgodnie z instrukcją nr 1
http://budujsmak.blogspot.com/2013/01/domowa-pizza-jak-z-pizzerii.html


