poniedziałek, 4 maja 2015

SPAGHETTI SZEFA KUCHNI

ja polecam prosty ale bardzo smaczny przepis na spaghetti Szefa Kuchni, który robi furrorę na przyjęciach w gronie rodzinnym

składniki na 2 porcje:

Makaron spaghetti 200g
cebula 1 szt
czosnek - 2 ząbki
papryka czerwona-- 1 średniej wielkości
pieczarki- 200g
śmietanka kremówka 250 ml
oliwa z oliwek- 50 ml
parmezan starty
sól ,
ulubione zioła ( u mnie mieszanka prowansalska i świeża pietruszka)

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.


W garnku na małej ilości oleju szklimy cebulę, pod koniec dodajemy posiekany czosnek uważając aby się nie przypalił.Wyłączamy grzanie
Na patelni na małej ilości oliwy przesmażamy kolejno paprykę pokrojoną w słupki i pieczarki w półtalarki z niewielką ilością soli i dodajemy do garnka.
Włączamy grzanie pod garnkiem, mieszamy całość i zalewamy śmietanką, podgrzewamy do czasu zagotowania. Gotujemy do czasu zredukowania sosu do pożądanej konsystencji. Na koniec doprawiamy do smaku solą i ziołami.
Przed podaniem do sosu dodajemy wcześniej ugotowany makaron, dekorujemy posiekaną pietruszką i startym serem.
Bardzo polecam do wypróbowania