MARYNATA DO KACZKI Z SOSEM SOJOWYM I BRĄZOWYM CUKREM
Marynata:
• 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
• 2 łyżki miodu
• 1 łyżka brązowego cukru
• 2 łyżki octu ryżowego lub winnego
• 2 łyżki żurawiny ze słoiczka
• 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
• 4 łyżki czerwonego porto lub wiśniówki
Przygotowanie:
- Piersi
osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórkę ponacinać nożem w "kratkę". Do
rondelka włożyć składniki marynaty: sos sojowy, miód, cukier, ocet
ryżowy, żurawinę, pieprz, porto. Wymieszać i zagotować, gotować na
mniejszym ogniu przez około 1 - 2 minuty aż marynata trochę zgęstnieje.
Dokładnie ostudzić.
- Piersi kaczki włożyć do woreczka na
mrożonki, wlać marynatę i szczelnie zamknąć. Chwilę powygniatać
rozprowadzając równomiernie marynatę po mięsie. Wstawić do lodówki na
minimum noc lub najlepiej dobę. W międzyczasie można 2 - 3 razy mięso
"przemieszać".
źródło: http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/kaczka/piers_kaczki_pieczona/przepis.html