środa, 23 kwietnia 2014

MARYNATA DO KACZKI Z SOSEM SOJOWYM I BRĄZOWYM CUKREM


Marynata:

2 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki miodu
1 łyżka brązowego cukru
2 łyżki octu ryżowego lub winnego
2 łyżki żurawiny ze słoiczka
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
4 łyżki czerwonego porto lub wiśniówki




Przygotowanie:

  • Piersi osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórkę ponacinać nożem w "kratkę". Do rondelka włożyć składniki marynaty: sos sojowy, miód, cukier, ocet ryżowy, żurawinę, pieprz, porto. Wymieszać i zagotować, gotować na mniejszym ogniu przez około 1 - 2 minuty aż marynata trochę zgęstnieje. Dokładnie ostudzić.
  • Piersi kaczki włożyć do woreczka na mrożonki, wlać marynatę i szczelnie zamknąć. Chwilę powygniatać rozprowadzając równomiernie marynatę po mięsie. Wstawić do lodówki na minimum noc lub najlepiej dobę. W międzyczasie można 2 - 3 razy mięso "przemieszać".
źródło: http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/kaczka/piers_kaczki_pieczona/przepis.html