czwartek, 24 kwietnia 2014
SŁOIKÓWKA CZYLI MIĘSO ZE SŁOIKA
Moi rodzice często raczą nas wekami z mięsem wieprzowym. Takie mięsko po wyjęciu ze słoika można podgrzać np. w mikrofalówce. Do tego jeszcze zrobione w mikrofali frytki, sałatka ze słoika i super obiad gotowy w kilka minut.
MIĘSO W KAWAŁKACH - np. szynka, łopatka.
1) Mięso kroimy na średniej wielkości kawałki.
2) Obsmażamy na tłuszczu.
3) Opruszamy zmielonymi przyprawami (ziele angielskie, pieprz naturalny, listek laurowy i sól).
4) Wkładamy obsmażone i przyprawione mięso do słoików, a następnie zalewamy kilkoma łyżkami gorącej wody lub tłuszczu.
5) Wycieramy dokładnie brzegi weków i zamykamy pod gumkę i klamerkę.
6) Słoiki zagotowujemy i wreszcie gotujemy na wolnym ogniu ok. 2 godzin.
7) Mięso przegotowywać w ten sposób trzy razy. Nie łączyć z cebulą
MIĘSO MIELONE:
1) Mielimy surowe mięso.
2) Dodajemy zmielone przyprawy - ziele angielskie, pieprz naturalny, listek laurowy i sól.
3) Dobrze wszystko mieszamy i wkładamy do słoików.
4) Patrz pkt. 5 i 6 wyżej.
Proste w wykonaniu i doskonałe np. na kanapki. Można też wykorzystać je do zrobienia kotletów mielonych, zapiekanek, sosu do spaghetti itp. Ja czasmi po prostu podgrzewam kawałki tego mielonego mięska w mikrofali i podaję z ziemniakami.
Drobiu w ten sposób chyba raczej nie przygotujemy.
Pozdrowionka
źródło: http://dziecko-info.rodzice.pl/archive/index.php/t-159105.html