czwartek, 24 kwietnia 2014

PLACKI MAKARONOWE Z MŁODĄ CEBULKĄ

Placki makaronowe z młodą cebulką
Złociste, lekko chrupiące, o subtelnym posmaku młodej cebulki…
Te nietypowe placki można podsumować słowami: proste, szybkie i pyszne. Bardzo smaczny sposób na zagospodarowanie już ugotowanego makaronu:) Są uniwersalne, bo oprócz cebulki można do nich włączyć naprawdę wiele dodatków –boczek, kiełbasę, suszone pomidory, pieczarki, kapary, oliwki, paprykę, itp. Przepadają za nimi i dzieci, i dorośli, mogą się stać zarówno daniem głównym, jak i dodatkiem do dania głównego.
Składniki oraz szczegółowy przepis podaję poniżej:) Wypróbuj i podziel się Twoją opinią! A oto filmik jak przygotować placki makaronowe z młodą cebulką:) Zapraszam do obejrzenia!

Placki makaronowe z młodą cebulką

czas przygotowania: do 20 minut
/proporcje na 14 placuszków (wielkości jak na zdjęciu)/
  • ok. 300 g już ugotowanego makaronu
  • 1 młoda cebulka ze szczypiorem
  • 2 całe jajka
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 6 łyżek otrębów owsianych (lub pszennych, żytnich bądź np. mąki)
  • solidna szczypta soli
  • solidna szczypta czarnego pieprzu
  • opcjonalnie: wszelkie ulubione dodatki (np. podsmażony boczek, kiełbasę, szynkę drobiową, paprykę konserwową lub świeżą, papryczkę chilli, oliwki, kapary, pieczarki, itp.)
  • do smażenia: olej lub masło klarowane/ghee np. wg tego przepisu: Ghee –indyjskie „płynne złoto” /lub oczyszczone masło/
Makaron kroję tak, by nitki nie były zbyt długie –jeśli mam inny, to po prostu nico drobniej go siekam.
Cebulę obieram i siekam, razem ze szczypiorem –cebulkę bardzo drobno, szczypior trochę grubiej, by ładniej prezentował się w plackach po usmażeniu. Część szczypiorku odkładam do dekoracji, resztę razem z posiekaną cebulą dodaję do makaronu i dokładnie mieszam.
Jeśli decyduję się na inne dodatki typu posiekana chilli, boczek, papryka, itp., to dodaję je także teraz.
Do osobnej miski wbijam jajka, dodaję jogurt, otręby oraz sól i mieszam na płynno-gęste ciasto o konsystencji zbliżonej do ciasta naleśnikowego.
Ciasto wlewam do makaronu z cebulką i całość dokładnie mieszam.
Rozgrzewam patelnię z olejem lub ghee i na rozgrzany kładę zwilżoną w wodzie łyżką niewielkie porcje makaronowego ciasta, tworząc małe, cienkie placuszki. Smażę klasyczne tj. po 2-3 minuty z każdej strony, aż placki będą złociste i lekko chrupiące. Usmażone przekładam na metalową kratkę-ruszt, by stygnąc nie parowały od spodu i pozostały miękkie w środku, chrupiące z wierzchu;)
Podaję na gorąco jako danie główne (pyszne z kwaśną śmietaną, gęstym jogurtem naturalnym czy wszelkiego rodzaju sosami) lub jako dodatek do dania głównego (np. do mięs, ryb, gulaszów, chowderów, sałatek itp.)
Smacznego:)
:: Spróbujesz? A może już po wszystkim i zajadasz się… ze smakiem:)?
Wyślij link do przepisu znajomym i/lub wpisz kilka słów w Komentarzach, dzieląc się Twoją opinią -dziękuję!
źródło: http://gotuj.skutecznie.tv/2014/03/placki-makaronowe-z-mloda-cebulka/