Pomidorki koktajlowe, zwane również
cherry są idealne dla początkujących ogrodników i zapracowanych osób.
Doskonale nadają się do małych ogrodów, balkonów i tarasów, a nawet
na parapety okienne, ponieważ większość odmian można uprawiać
w pojemnikach. Zaletą jest nie tylko to, że zajmują niewiele miejsca,
ale przede wszystkim to, że dojrzewają szybciej niż tradycyjne pomidory
i są znacznie łatwiejsze w uprawie. Ponadto są smaczne, zdrowe
i pożywne, co ma niebagatelne znaczenie dla naszego zdrowia. Pomidorki
koktajlowe mogą być spożywane zarówno na surowo, jak i ugotowane. Są
doskonałym źródłem witaminy A, C i K oraz potasu.Przed przystąpieniem
do uprawy pomidorków koktajlowych warto zapoznać się z poradami
na temat poszczególnych odmian, które mamy zamiar hodować. Zapewnienie
odpowiednich warunków roślinkom pozwala cieszyć się pięknymi
oraz smacznymi zbiorami. Poniżej kilka istotnych wskazówek dotyczących
uprawy pomidorków koktajlowych.
Wybór miejsca
Pomidorki koktajlowe potrzebują
przynajmniej 6 godzin światła słonecznego dziennie by prawidłowo się
rozwijały. Zatem najlepsze dla rośliny jest słoneczne stanowisko.
Zadaszone lub osłonięte od bezpośrednich opadów deszczu, dobrze
wentylowane miejsce na balkonie czy tarasie zmniejszają ryzyko choroby
grzybowej na liściach pomidora. Pomidorki uprawiane w pojemnikach
wymagają częstszego podlewania. Niedobór słońca powoduje, że owoce są
kwaśne, małe i jest ich znacznie mniej, a także są słabo wybarwione.
Dobór odmian
Wybór odpowiedniej odmiany pomidorków
koktajlowych wiąże się z miejscem, gdzie mamy zamiar je uprawiać. Jeśli
planujemy uprawiać pomidory na balkonie, tarasie lub parapecie okiennym
to ważne jest by wybrać odpowiednie pomidorki nadające się na uprawę
w pojemnikach. Ponadto warto także zwrócić uwagę by wybrać odmiany,
które są odporne na choroby. Popularne są:
Koralik ? czerwone owoce o masie 7- 10
g. Wyróżniają się wysoką zawartością witaminy C i wysokim plonem. Można
uprawiać w gruncie, w donicach, skrzyniach balkonowych i na parapetach
okiennych.
Maskotka ? drobnoowocowa, polowa odmiana typu ?cocktail?. Rośliny silnie rozkrzewione, wiotkołodygowe, samokończące. Owoce czerwone, kuliste, drobne. Świetne do zapraw w całości. Nadaje się do uprawy w pojemnikach.
Cherolla ? bardzo plenna odmiana
o owocach typu ?cherry? do uprawy w polu, a także na balkonie, gdzie
pełni również funkcję dekoracyjną. Rośliny średnio wysokie, tworzą
długie grona z ok. 20 kulistymi, czerwonymi owocami. Cechuje ją wysoka
odporność na zarazę ziemniaka.
Odpowiednie podłoże
Pomidorki koktajlowe wymagają żyznej
i przepuszczalnej ziemi. Podczas uprawy ważne jest także, aby nie
dopuścić do przesuszenia podłoża. Należy również pamiętać, że ziemia
w pojemnikach szybciej się nagrzewa, dlatego trzeba częściej ją
podlewać. Do uprawy pomidorków nadaje się ziemia do warzyw i owoców lub
zwykła do kwiatów balkonowych, którą można zakupić w centrach
ogrodniczych. Jeśli decydujemy się na samodzielne przygotowanie rozsady
pomidorków koktajlowych, to polecam dostępną na rynku specjalną ziemię
do wysiewu i pikowania. Należy jednak pamiętać, że jest to lekkie,
przepuszczalne podłoże, które jest idealne do kiełkowania i wzrostu
siewek, natomiast nie nadaje się na dalsze etapy produkcji rozsady,
gdyż ma za mało składników pokarmowych. Uprawiając pomidorki w gruncie,
pamiętajmy także, że każdego roku uprawiamy je na innym stanowisku
(przede wszystkim unikamy miejsc, na których wcześniej uprawialiśmy
ziemniaki).
Rozmnażanie z nasion
Nasiona pomidorów koktajlowych można
kupić w centrach ogrodniczych lub supermarketach. Można także kupić
gotową rozsadę pomidorków w sklepach, targach lub giełdach ogrodniczych.
Przy kupowaniu nasion ważne jest by zwrócić uwagę na datę ważności,
natomiast sadzonki wybieramy takie, które mają ładnie wykształcone
liście, w miarę grube łodygi i co ważne ? nie wystają im korzonki
ze spodu doniczki.
Nasiona wysiewamy pod koniec marca
do małych doniczek lub do kuwety. Optymalnym rozwiązaniem jest
wysiewanie nasion do małej doniczki, ok. 5 cm średnicy po 3 nasionka,
w toku kiełkowania usuwamy najsłabsze okazy i zostawiamy jeden
największy. Gdy roślinki wykształcą po 2 ? 3 właściwe liście (nie
liścienie) przesadzamy je do większych doniczek lub do docelowych
doniczek, gdy planujemy uprawę w pojemnikach. Do miejsc docelowych
wysadzamy lub wystawiamy roślinki, po uprzednim zahartowaniu, mniej
więcej w połowie maja, gdy będziemy mieć pewność, że minęły już wiosenne
przymrozki. Więcej o produkcji pomidorków koktajlowych będzie
w kolejnym wpisie.
Uprawa w pojemnikach
Doniczki do uprawy pomidorków
koktajlowych powinny mieć głębokość przynajmniej 25 ? 30 cm. Z własnego
doświadczenia wiem, że lepiej uprawiać jedną roślinkę w jednym
pojemniku, niż np. dwie rośliny w standardowej skrzynce balkonowej.
Odmiana Maskotka, która jest wiotko łodygowa ponadto potrzebuje palika,
ponieważ jest to odmiana silnie rozkrzewiona i przy wyjątkowo dorodnych
krzaczkach może mieć trudności z utrzymaniem owoców, których ma bardzo
dużo, zwłaszcza, gdy jest bardzo wietrznie. Ważne, aby pojemniki miały
dziurki odpływowe oraz na spodzie warstwę drenażu np. z keramzytu,
skorupek jajek lub żwirku, dzięki której nadmiar wody będzie szybko
wypływał przez otwory w dnie.
Umiejętne podlewanie
Pomidory rosnące w pojemnikach najlepiej
podlewać rano lub wieczorem, co 2?3 dni, a w upalne dni nawet
codziennie. Ziemia w doniczkach szybko się nagrzewa i może często
przesychać, dlatego należy sprawdzać jej wilgotność. Aby sprawdzić, czy
podłoże wymaga nawilżenia, należy włożyć palec lub patyczek i sprawdzić,
czy tylko wierzchnia warstwa jest sucha czy dalsze również. Podczas
podlewania uważajmy, aby strumień wody nie był kierowany bezpośrednio
na liście, ponieważ może to doprowadzić do rozwoju chorób grzybowych.
Najlepiej jest podlewać doglebowo. Należy unikać zalewania pomidorów,
zwłaszcza młodych siewek, gdyż możemy w ten sposób uszkodzić roślinkę.
Pomidorki uprawiane w gruncie podlewamy jeżeli długo nie występują opady
deszczu i jest słoneczna pogoda wysuszająca ziemię.
Nawożenie
By pięknie rosły i owocowały pomidorki
koktajlowe potrzebują dużej ilości składników pokarmowych. Niezbędne
jest zatem ich stałe nawożenie. W zależności od tego jakie
zastosowaliśmy podłoże pod nasze roślinki, wybieramy najlepszą metodę
i dawkę nawozu. W uprawach ekologicznych głównie zaleca się stosowanie
obornika lub kompostu. Jednak nie wszyscy wybierają te metody. Nie ma
nic złego w stosowaniu wieloskładnikowych nawozów przeznaczonych
do nawożenia warzyw kupionych w supermarkecie czy sklepach ogrodniczych.
Na zakupionych nawozach jest instrukcja jaką dawkę nawozu należy
zastosować. Zawsze jednak należy pamiętać o tym, aby w razie niepewności
dać trochę mniej nawozu niż więcej, ponieważ groźniejszy jest nadmiar
nawozu niż jego niedobór. Eksperymentując z uprawą pomidorków
koktajlowych stosowałam różne metody nawożenia. Do uprawy gruntowej
zdecydowanie polecam naturalny kompost lub obornik, natomiast do uprawy
pomidorków na balkonie, zwłaszcza użytkowym zalecam stosowanie gotowych
nawozów, głównie dlatego, że nie wydzielają one nieprzyjemnego zapachu.
Kwitnienie i owocowanie
Pomidorki koktajlowe są wiatropylne, co
oznacza, że do owocowania potrzebny jest wiatr. Możemy delikatnie rano
potrząsać kwitnący krzaczek pomidora by zachęcić go do owocowania.
Optymalna temperatura powietrza do prawidłowego rozwoju roślin wynosi
od 18 stopni w nocy, do 25 stopni w dzień.
pomidorki koktajlowe a Sąsiedztwo innych roślin
Pomidory mogą rosnąć z innymi roślinami,
pod warunkiem, że zapewnimy odpowiednią ilość miejsca. Szczególnie
polecane jest uprawa pomidorków wraz z cebulą i czosnkiem, gdyż warzywa
te odstraszają większość szkodników. Korzystne sąsiedztwo to również
bazylia, pietruszka, sałata, szparagi, seler, kapusta wczesna, marchew,
szpinak, agrest, fasola karłowa, szczypiorek, nagietek, aksamitka.
Niekorzystne do wspólnej uprawy są natomiast: ogórki, ziemniaki,
rzodkiewka, kapustne, orzech włoski, bób, groch, morela.
Ochrona roślin przed chorobami i szkodnikami
Najgroźniejszymi chorobami pomidorów
koktajlowych są zaraza ziemniaczana oraz szara plamistość. Natomiast
jeśli chodzi o szkodniki to są one dość często atakowane przez mszyce.
By zaradzić rozwojom chorób należy wykonywać prewencyjne opryski. Więcej
o przygotowaniu odpowiednich wywarów i wyciągów napiszę w kolejnym
wpisie.
Zbiory i przechowywanie
Pomidorki zbiera się w okresie
od sierpnia do września. Świeże pomidory możemy przechowywać do tygodnia
czasu w lodówce. Możemy je także mrozić lub suszyć, by nadawały się
dłuższego przechowywania.
