środa, 23 kwietnia 2014

POMIDORKI KOKTAILOWE - UPAWA I PIELĘGNACJA




pomidorki koktajlowe
Pomidorki koktajlowe, zwane również cherry są idealne dla początkujących ogrodników i zapracowanych osób. Doskonale nadają się do małych ogrodów, balkonów i tarasów, a nawet na parapety okienne, ponieważ większość odmian można uprawiać w pojemnikach. Zaletą jest nie tylko to, że zajmują niewiele miejsca, ale przede wszystkim to, że dojrzewają szybciej niż tradycyjne pomidory i są znacznie łatwiejsze w uprawie. Ponadto są smaczne, zdrowe i pożywne, co ma niebagatelne znaczenie dla naszego zdrowia. Pomidorki koktajlowe mogą być spożywane zarówno na surowo, jak i ugotowane. Są doskonałym źródłem witaminy A, C i K oraz potasu.Przed przystąpieniem do uprawy pomidorków koktajlowych warto zapoznać się z poradami na temat poszczególnych odmian, które mamy zamiar hodować. Zapewnienie odpowiednich warunków roślinkom pozwala cieszyć się pięknymi oraz smacznymi zbiorami. Poniżej kilka istotnych wskazówek dotyczących uprawy pomidorków koktajlowych.

Wybór miejsca

Pomidorki koktajlowe potrzebują przynajmniej 6 godzin światła słonecznego dziennie by prawidłowo się rozwijały. Zatem najlepsze dla rośliny jest słoneczne stanowisko. Zadaszone lub osłonięte od bezpośrednich opadów deszczu, dobrze wentylowane miejsce na balkonie czy tarasie zmniejszają ryzyko choroby grzybowej na liściach pomidora. Pomidorki uprawiane w pojemnikach wymagają częstszego podlewania. Niedobór słońca powoduje, że owoce są kwaśne, małe i jest ich znacznie mniej, a także są słabo wybarwione.

Dobór odmian

Wybór odpowiedniej odmiany pomidorków koktajlowych wiąże się z miejscem, gdzie mamy zamiar je uprawiać. Jeśli planujemy uprawiać pomidory na balkonie, tarasie lub parapecie okiennym to ważne jest by wybrać odpowiednie pomidorki nadające się na uprawę w pojemnikach. Ponadto warto także zwrócić uwagę by wybrać odmiany, które są odporne na choroby. Popularne są:
Koralik ? czerwone owoce o masie 7- 10 g. Wyróżniają się wysoką zawartością witaminy C i wysokim plonem. Można uprawiać w gruncie, w donicach, skrzyniach balkonowych i na parapetach okiennych.
Maskotka ? drobnoowocowa, polowa odmiana typu ?cocktail?. Rośliny silnie rozkrzewione, wiotkołodygowe, samokończące. Owoce czerwone, kuliste, drobne. Świetne do zapraw w całości. Nadaje się do uprawy w pojemnikach.
Cherolla ? bardzo plenna odmiana o owocach typu ?cherry? do uprawy w polu, a także na balkonie, gdzie pełni również funkcję dekoracyjną. Rośliny średnio wysokie, tworzą długie grona z ok. 20 kulistymi, czerwonymi owocami. Cechuje ją wysoka odporność na zarazę ziemniaka.

Odpowiednie podłoże

Pomidorki koktajlowe wymagają żyznej i przepuszczalnej ziemi. Podczas uprawy ważne jest także, aby nie dopuścić do przesuszenia podłoża. Należy również pamiętać, że ziemia w pojemnikach szybciej się nagrzewa, dlatego trzeba częściej ją podlewać. Do uprawy pomidorków nadaje się ziemia do warzyw i owoców lub zwykła do kwiatów balkonowych, którą można zakupić w centrach ogrodniczych. Jeśli decydujemy się na samodzielne przygotowanie rozsady pomidorków koktajlowych, to polecam dostępną na rynku specjalną ziemię do wysiewu i pikowania. Należy jednak pamiętać, że jest to lekkie, przepuszczalne podłoże, które jest idealne do kiełkowania i wzrostu siewek, natomiast nie nadaje się na dalsze etapy produkcji rozsady, gdyż ma za mało składników pokarmowych. Uprawiając pomidorki w gruncie, pamiętajmy także, że każdego roku uprawiamy je na innym stanowisku (przede wszystkim unikamy miejsc, na których wcześniej uprawialiśmy ziemniaki).

Rozmnażanie z nasion

Nasiona pomidorów koktajlowych można kupić w centrach ogrodniczych lub supermarketach. Można także kupić gotową rozsadę pomidorków w sklepach, targach lub giełdach ogrodniczych. Przy kupowaniu nasion ważne jest by zwrócić uwagę na datę ważności, natomiast sadzonki wybieramy takie, które mają ładnie wykształcone liście, w miarę grube łodygi i co ważne ? nie wystają im korzonki ze spodu doniczki.
Nasiona wysiewamy pod koniec marca do małych doniczek lub do kuwety. Optymalnym rozwiązaniem jest wysiewanie nasion do małej doniczki, ok. 5 cm średnicy po 3 nasionka, w toku kiełkowania usuwamy najsłabsze okazy i zostawiamy jeden największy. Gdy roślinki wykształcą po 2 ? 3 właściwe liście (nie liścienie) przesadzamy je do większych doniczek lub do docelowych doniczek, gdy planujemy uprawę w pojemnikach. Do miejsc docelowych wysadzamy lub wystawiamy roślinki, po uprzednim zahartowaniu, mniej więcej w połowie maja, gdy będziemy mieć pewność, że minęły już wiosenne przymrozki. Więcej o produkcji pomidorków koktajlowych będzie w kolejnym wpisie.

Uprawa w pojemnikach

Doniczki do uprawy pomidorków koktajlowych powinny mieć głębokość przynajmniej 25 ? 30 cm. Z własnego doświadczenia wiem, że lepiej uprawiać jedną roślinkę w jednym pojemniku, niż np. dwie rośliny w standardowej skrzynce balkonowej. Odmiana Maskotka, która jest wiotko łodygowa ponadto potrzebuje palika, ponieważ jest to odmiana silnie rozkrzewiona i przy wyjątkowo dorodnych krzaczkach może mieć trudności z utrzymaniem owoców, których ma bardzo dużo, zwłaszcza, gdy jest bardzo wietrznie. Ważne, aby pojemniki miały dziurki odpływowe oraz na spodzie warstwę drenażu np. z keramzytu, skorupek jajek lub żwirku, dzięki której nadmiar wody będzie szybko wypływał przez otwory w dnie.

Umiejętne podlewanie

Pomidory rosnące w pojemnikach najlepiej podlewać rano lub wieczorem, co 2?3 dni, a w upalne dni nawet codziennie. Ziemia w doniczkach szybko się nagrzewa i może często przesychać, dlatego należy sprawdzać jej wilgotność. Aby sprawdzić, czy podłoże wymaga nawilżenia, należy włożyć palec lub patyczek i sprawdzić, czy tylko wierzchnia warstwa jest sucha czy dalsze również. Podczas podlewania uważajmy, aby strumień wody nie był kierowany bezpośrednio na liście, ponieważ może to doprowadzić do rozwoju chorób grzybowych. Najlepiej jest podlewać doglebowo. Należy unikać zalewania pomidorów, zwłaszcza młodych siewek, gdyż możemy w ten sposób uszkodzić roślinkę. Pomidorki uprawiane w gruncie podlewamy jeżeli długo nie występują opady deszczu i jest słoneczna pogoda wysuszająca ziemię.

Nawożenie

By pięknie rosły i owocowały pomidorki koktajlowe potrzebują dużej ilości składników pokarmowych. Niezbędne jest zatem ich stałe nawożenie. W zależności od tego jakie zastosowaliśmy podłoże pod nasze roślinki, wybieramy najlepszą metodę i dawkę nawozu. W uprawach ekologicznych głównie zaleca się stosowanie obornika lub kompostu. Jednak nie wszyscy wybierają te metody. Nie ma nic złego w stosowaniu wieloskładnikowych nawozów przeznaczonych do nawożenia warzyw kupionych w supermarkecie czy sklepach ogrodniczych. Na zakupionych nawozach jest instrukcja jaką dawkę nawozu należy zastosować. Zawsze jednak należy pamiętać o tym, aby w razie niepewności dać trochę mniej nawozu niż więcej, ponieważ groźniejszy jest nadmiar nawozu niż jego niedobór. Eksperymentując z uprawą pomidorków koktajlowych stosowałam różne metody nawożenia. Do uprawy gruntowej zdecydowanie polecam naturalny kompost lub obornik, natomiast do uprawy pomidorków na balkonie, zwłaszcza użytkowym zalecam stosowanie gotowych nawozów, głównie dlatego, że nie wydzielają one nieprzyjemnego zapachu.

Kwitnienie i owocowanie

Pomidorki koktajlowe są wiatropylne, co oznacza, że do owocowania potrzebny jest wiatr. Możemy delikatnie rano potrząsać kwitnący krzaczek pomidora by zachęcić go do owocowania. Optymalna temperatura powietrza do prawidłowego rozwoju roślin wynosi od 18 stopni w nocy, do 25 stopni w dzień.

pomidorki koktajlowe a Sąsiedztwo innych roślin

Pomidory mogą rosnąć z innymi roślinami, pod warunkiem, że zapewnimy odpowiednią ilość miejsca. Szczególnie polecane jest uprawa pomidorków wraz z cebulą i czosnkiem, gdyż warzywa te odstraszają większość szkodników. Korzystne sąsiedztwo to również bazylia, pietruszka, sałata, szparagi, seler, kapusta wczesna, marchew, szpinak, agrest, fasola karłowa, szczypiorek, nagietek, aksamitka. Niekorzystne do wspólnej uprawy są natomiast: ogórki, ziemniaki, rzodkiewka, kapustne, orzech włoski, bób, groch, morela.

Ochrona roślin przed chorobami i szkodnikami

Najgroźniejszymi chorobami pomidorów koktajlowych są zaraza ziemniaczana oraz szara plamistość. Natomiast jeśli chodzi o szkodniki to są one dość często atakowane przez mszyce. By zaradzić rozwojom chorób należy wykonywać prewencyjne opryski. Więcej o przygotowaniu odpowiednich wywarów i wyciągów napiszę w kolejnym wpisie.

Zbiory i przechowywanie

Pomidorki zbiera się w okresie od sierpnia do września. Świeże pomidory możemy przechowywać do tygodnia czasu w lodówce. Możemy je także mrozić lub suszyć, by nadawały się dłuższego przechowywania.