MIÓD Z MNISZKA LEKARSKIEGO
Miodek majowy, wywodzący się z tradycji śląskiej, przypomina w smaku
miód pszczeli. Nie płuczę kwiatów, bo wtedy pozbyłabym się cennego
pyłku. Zostawiam tylko na jakiś czas (najlepiej na białym płótnie lub
gazecie) by wszelkie insekty zdążyły opuścić piękne, żółte kwiatki.
Syrop ma właściwości oczyszczające, szczególnie dotyczy to wątroby i
woreczka żółciowego. Przypisuje się mu także działanie przeciwkaszlowe.
Zawiera interferon, który powoduje wzrost odporności. Jednakże osoby
mające problemy z nadkwaśnością i wrzodami żołądka,
powinny poradzić się lekarza lub zrezygnować z kuracji mniszkiem...
Wierzę w jego cudowną moc. Kiedy mój Synek kaszle, wystarczy jedna łyżeczka by go załagodzić. ..
Doskonały jest także jeśli boli gardło i odczuwa się w nim drapanie.
Ja jednak sięgam po niego nie tylko przy przeziębieniu. Uwielbiam go na świeżym chlebie...
Składniki:
- 700 główek kwiatów mniszka lekarskiego
- 1 litr wody
- 3 cytryny
- 1,5 kg cukru
Kwiaty rozłóż na białym materiale lub gazecie i poczekaj aż wyjdą z nich
robaczki. Potem wrzuć je do garnka (kwiatki a nie robaczki), zalej wodą
i dorzuć 1 cytrynę pokrojoną w plastry (ze skórką). Zagotuj pod
przykryciem przez 15-20 min. Zostaw na 24 godziny także pod
przykryciem. Następnego dnia odcedź wszystko przez gazę lub na
sicie.Kwiatki i cytrynę wyrzuć a do wywaru dodaj cukier i gotuj przez
ok. 2 godziny, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec gotowania dodaj
sok z 2 cytryn - zapobiegnie to stwardnieniu "miodu" i nada rześki
smaku. Przelej do małych słoiczków. Nie trzeba pasteryzować.
źródło : http://magdatestuje.blogspot.com/2012/05/miod-z-mleczu-czyli-mniszka-lekarskiego.html