piątek, 18 kwietnia 2014

MIÓD Z MNISZKA LEKARSKIEGO



Miodek majowy, wywodzący się z tradycji śląskiej, przypomina w smaku miód pszczeli. Nie płuczę kwiatów, bo wtedy pozbyłabym się cennego pyłku. Zostawiam tylko na jakiś czas (najlepiej na białym płótnie lub gazecie) by wszelkie insekty zdążyły opuścić piękne, żółte kwiatki. Syrop ma właściwości oczyszczające, szczególnie dotyczy to wątroby i woreczka żółciowego. Przypisuje się mu także działanie przeciwkaszlowe. Zawiera  interferon, który powoduje wzrost odporności. Jednakże osoby mające problemy z nadkwaśnością i wrzodami żołądka, powinny poradzić się lekarza lub zrezygnować z kuracji mniszkiem...
Wierzę w jego cudowną moc. Kiedy mój Synek kaszle, wystarczy jedna łyżeczka by go załagodzić. ..
Doskonały jest także jeśli boli gardło i odczuwa się w nim drapanie.
Ja jednak sięgam po niego nie tylko przy przeziębieniu.  Uwielbiam go na  świeżym chlebie...

Składniki:
  •  700 główek kwiatów mniszka lekarskiego
  •  1 litr wody
  •  3 cytryny
  • 1,5 kg cukru
Kwiaty rozłóż na białym materiale lub gazecie i poczekaj aż wyjdą z nich robaczki. Potem wrzuć je do garnka (kwiatki a nie robaczki), zalej wodą i dorzuć 1 cytrynę pokrojoną w plastry (ze skórką). Zagotuj pod przykryciem przez 15-20 min. Zostaw na 24 godziny także pod przykryciem. Następnego dnia odcedź wszystko przez gazę lub na sicie.Kwiatki i cytrynę wyrzuć a do wywaru dodaj cukier i gotuj przez ok. 2 godziny, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec gotowania dodaj sok z 2 cytryn - zapobiegnie to stwardnieniu "miodu" i nada rześki smaku. Przelej do małych słoiczków. Nie trzeba pasteryzować.
źródło : http://magdatestuje.blogspot.com/2012/05/miod-z-mleczu-czyli-mniszka-lekarskiego.html