poniedziałek, 14 kwietnia 2014

COLESŁAW

Surówka colesław najpyszniejsza

Ta surówka to jeden z moich obiadowych hitów. Nie tak dawno miałam przyjemność robienia jej w ilości 11 litrów na rodzinną imprezę. Goście za nic w świecie nie mogli zgadnąć co do niej dodałam. Jedni wyczuwali chrzan, inni pora. Sekret jej smaku tkwi w składnikach sosu, które według swoich preferencji smakowych możecie trochę zmodyfikować. Z podanej ilości składników surówki wychodzi dużo, ale spokojnie możecie ją jeść przez 2-3 dni, bo czym dużej leży tym lepiej smakuje...



Składniki:

1 mała główka kapusty białej (ok.1 kg)
1 średnia marchew
1 mała cebula
Sos:
2/3 szklanki majonezu 
1/2 szklanki mleka / zamiennie jogurt naturalny
4 łyżeczki cukru pudru
2 łyżeczki octu balsamicznego (może być ocet winny z białego wina lub zwykły 10% - wtedy 1 łyżeczka)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu



Kapustę, marchew i cebulę ścieramy w robocie lub szatkujemy (ścieramy na tarce). Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy. Zszatkowane warzywa zalewamy sosem i dokładnie mieszamy. Surówkę wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Smacznego!


źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2012/04/surowka-colesaw-najpyszniejsza.html