niedziela, 13 kwietnia 2014
SOS BOLOŃSKI
500g łopatki wp mielonej lub innego ulubionego mięsa mielonego
2 małe cebule ( lub jedna większa)
4 średnie ząbki czosnku ( wersja dla osób lubiących czosnek)
pomidory siekane 2 puszki
koncentrat pomidorowy - ( wg smaku)
fix do spaghetti napoli ( opcjonalnie do podkreślenia smaku)
1 marchewka ( starta drobno na małych oczkach)
zioła prowansalskie
oregano
bazylia
czosnek granulowany ( do smaku)
sól, cukier ( szczypta)
olej kujawski ( odrobina do smażenia)
Drobno posiekaną cebulę szklimy na niezbyt dużym ogniu. Cebula ma się zeszklić a nie zbrązowieć. Pod koniec smażenia , gdy cebula jest już prawie gotowa dodajemy drobno posiekany czosnek( cały czas uważając aby oba się nie przypaliły). Po ok minucie dodajemy drobno startą marchew ( opcjonalnie - ja ten punkt pomijam). Kolejnym składnikiem jaki dodajemy na patelnię jest zmielone mięso. Wszystko razem mieszamy i smażymy aż mięso straci surowość.
Po ok 10 minutach dodajemy do mięsa pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy oraz odrobinę cukru do podkreślenia smaku. Całość dokładanie mieszamy i gotujemy pod przykryciem ok 15 min.
Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i doprawiamy finalnie do smaku.