Tymbaliki drobiowe
To dobry sposób na wykorzystanie mięsa kurczaka z rosołu.


Składniki, około 8 porcji:
• porcja ugotowanego w rosole mięsa kurczaka
• marchewka z rosołu
• groszek zielony konserwowy lub gotowany (świeży lub mrożony)
• kukurydza konserwowa (opcjonalnie)
• 4 jajka ugotowane na twardo
• rosół (w ilości do przykrycia składników)
• żelatyna (w ilości 1 łyżeczka na 1 szklankę rosołu)
• natka pietruszki
Do podania: sok z cytryny, chrzan, sos tatarski
Przygotowanie:
- Wybrać ładne mięso z ugotowanego kurczaka, odrzucając skórki, błonki i kości. Pokroić w kostkę.
- Marchewkę pokroić na cienkie plasterki. Odcedzić groszek i kukurydzę.
- Jajka ugotować na twardo (6 minut od zagotowania wody).
- Rosół dobrze przyprawić solą i pieprzem (musi być dobrze słony). Zagotować a następnie rozpuścić w nim żelatynę (na 1 szklankę rosołu dajemy 1 łyżeczkę żelatyny).
- Mięso i warzywa układać w salaterkach, miseczkach lub szklankach do 3/4 wysokości naczynek, zalewać rosołem i odstawiać do ostudzenia. Wstawić do lodówki do stężenia na kilka godzin.
- Podawać z cząstkami cytryny, z chrzanem lub sosem tatarskim. Czytaj więcej w BLOGU.

źródło: http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wielkanoc/tymbaliki_drobiowe/przepis.html