
Sos chimichurri to aromatyczny, pietruszkowo-czosnkowy, pochodzący z Argentyny ale popularny też w Urugwaju pyszny sos. Moim zdaniem to pietruszkowa odmiana pesto mianowicie bardzo podobnie się je przygotowuje. Sos chimichurri przyrządzicie w 10 minut. Sos doskonale nadaje się do steków i grillowanych mięs – podkreśli ich aromat i sprawi, że dania będą orzeźwiające, pełne smaku i zapachu. Czasem sos ten przygotowuje się z kolendry – smakuje wtedy bardziej orientalnie. Ja jednak polecam tradycyjną odmianę z pietruszki.
Sos chimichurri składniki:
pęczek natki pietruszki opcjonalnie kolendry
1 łyżka suszonego oregano
3-4 ząbki czosnku
100 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
2 łyżki winnego octu (czerwonego lub białego)
czarny pieprz
płatki chilli
Sos chimichurri przygotowanie:
W robocie kuchennym należy posiekać trochę natkę pietruszki i ząbki czosnku. Nie siekajcie ich na miazgę ideą tego sosu jest wyczuwalność poszczególnych składników.
Po 30 sekundach siekania dodajemy oregano, ocet winny oraz oliwę i mielimy kolejne 30 sekund co chwilę mieszając łyżką całość.
Przekładamy składniki do miski i dodajemy przyprawy i ponownie mieszamy wszystko razem. Sos przed podaniem należy odstawić na 30 minut, aby smaki i aromaty wszystkich składników się połączyły i przegryzły.
Uwielbiam mięso z sosem chimichurri – podkreśla on aromat mięs jak mało co! Sos jest pełen smaku, lekko chrupiący i po prostu doskonały. Spróbujcie choć raz przygotować go własnoręcznie.
źródło:http://smakalajzyt.pl/sos-chimichurri/
SOS CHIMICHURRI WERSJA II
• 1 pęczek natki pietruszki
• 1/4 szklanki listków oregano
• 1/4 szklanki listków kolendry
• 1 i 1/2 ząbka czosnku
• 1 zielona papryczka chili
• 1 malutka cebulka szalotka
• 4 łyżki oliwy extra vergine
• 1/2 łyżki soku z cytryny
• 1/2 łyżki czerwonego lub białego octu winnego
• sól morska i grubo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Sos chimichurri: natkę opłukać, oderwać liście i włożyć je do pojemnika blendera lub rozdrabniacza, dodać liście oregano i kolendry, obrany i pokrojony na plasterki czosnek, pozbawioną pestek i pokrojoną w kosteczkę papryczkę chili, pokrojoną na plasterki cebulkę, wlać oliwę, sok z cytryny, ocet, doprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Zmiksować pozostawiając drobne kawałeczki składników.
źródło:http://www.kwestiasmaku.com/blog-kulinarny/kurczak-chimichurri/