Uwielbiam marynowaną paprykę, toteż co rok (czasem co dwa) wkładam ją do słoików, aby zimą móc cieszyć się jej smakiem. Najczęściej przygotowuję ją z dodatkiem miodu, jednak w tym roku znalazłam przepis na tradycyjną paprykę konserwową. Wiele pozytywnych komentarzy skusiło mnie do przygotowania papryki z podanego poniżej przepisu autorstwa Niebieskiej Różyczki.
Jaka w smaku jest jeszcze nie wiem, gdyż się wekuje w spiżarni, za kilka dni otworzę słoik i napiszę o jej walorach smakowych ;)
Źródło: Niebieska Różyczka z WŻ-u
Papryka konserwowa
Składniki na 6 litrowych słoików:
- 2,5 kg papryki (najlepiej różnokolorowa)
- cebula (po 2 plastry na słoik)
Zalewa:
- 1 szklanka octu 10%
- 1 łyżka soli
- 6 szklanek wody
- 8-9 czubatych łyżek cukru
Do każdego słoika włożyć:
- 1 listek laurowy
- 3 ziarnka ziela angielskiego
- 5 ziarenek pieprzu
- 1/2 łyżeczki gorczycy
- 1 łyżeczkę oliwy
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, odsączyć. W wyparzone słoiki
powkładać przyprawy, układać ścisło pokrojoną paprykę, dwa plastry
cebuli, oliwę, zalać ciepłą zalewą, dokręcić. Pasteryzować grubą paprykę
20 minut od zagotowania, cienką paprykę 10 minut. Wyjąć, osuszyć i wstawić do spiżarni.
Smacznego! :)


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz