czwartek, 10 kwietnia 2014

PAPRYKA KONSERWOWA



Papryka konserwowa

Uwielbiam marynowaną paprykę, toteż co rok (czasem co dwa) wkładam ją do słoików, aby zimą móc cieszyć się jej smakiem. Najczęściej przygotowuję ją z dodatkiem miodu, jednak w tym roku znalazłam przepis na tradycyjną paprykę konserwową. Wiele pozytywnych komentarzy skusiło mnie do przygotowania papryki z podanego poniżej przepisu autorstwa Niebieskiej Różyczki.
Jaka w smaku jest jeszcze nie wiem, gdyż się wekuje w spiżarni, za kilka dni otworzę słoik i napiszę o jej walorach smakowych ;)

Papryka konserwowa

Papryka konserwowa

Składniki na 6 litrowych słoików:
  • 2,5 kg papryki (najlepiej różnokolorowa)
  • cebula (po 2 plastry na słoik)
Zalewa:
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 łyżka soli
  • 6 szklanek wody
  • 8-9 czubatych łyżek cukru
Do każdego słoika włożyć:
  • 1 listek laurowy
  • 3 ziarnka ziela angielskiego
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • 1 łyżeczkę oliwy

Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, odsączyć. W wyparzone słoiki powkładać przyprawy, układać ścisło pokrojoną paprykę, dwa plastry cebuli, oliwę, zalać ciepłą zalewą, dokręcić. Pasteryzować grubą paprykę 20 minut od zagotowania, cienką paprykę 10 minut. Wyjąć, osuszyć i wstawić do spiżarni.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz