Pyszne wafelki na wzór znanych knoppersów :) Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki.
Żeby dobrze smakowały nie należy zamieniać orzechów laskowych na żadne
inne. Masło również powinno być najwyższej jakości. Polecam Wam baaardzo
:)
Składniki na masę mleczną:
1/4 szkl mleka
1/4 szkl cukru
175g masła 82% (!)
1 szkl. mleka w proszku tłustego sypkiego
Mleko zagotować z cukrem i wystudzić. Masło utrzeć do białości. Powoli
wlewać mleko z cukrem a na koniec dodawać po łyżce mleka w proszku.
Dokładnie utrzeć
Składniki na masę nugatową:
160g nutelli
100g masła 82% (!)
1 łyżka kakao
2 czubate łyżki orzechów mielonych
100g orzechów laskowych ( i tylko takich !)
Orzechy uprażyć na patelni pod przykryciem. Gdy są już gotowe wysypać na
ściereczkę, zawinąć tworząc coś na wzór tobołka i dokładnie je wygnieść
ręką (powinny nam ładnie odejść skórki). Obrane orzechy posiekać.
Masło utrzeć do białości, dodawać powoli nutellę i kakao oraz zmielone orzechy. Na koniec wmieszać posiekane orzechy.
ponadto:
3 szt wafli
70g czekolady mlecznej
70g czekolady gorzkiej
Czekolady rozpuścić razem w kąpieli wodnej.
Na pierwszy wafel rozsmarować masę czekoladową, przykryć drugim waflem i
rozsmarować masę mleczną. Na wierzchu układamy ostatni blat waflowy.
Dociskamy deseczka i wstawiamy na chwilę do lodówki by stężało.
Po tym czasie kroimy na równe kwadraty i maczamy każdy z nich w
rozpuszczonej czekoladzie (delikatnie, sam wafel od strony mlecznej
masy). Można również posmarować całość wafla i dopiero pokroić.
Smacznego :)