1 brokuł
1 duża czerwona cebula
140 gram sera żółtego Gouda
6 jajek ugotowanych na twardo
1 jajko surowe
1 łyżka natki pietruszki lub koperku
1 łyżka posiekanego szczypiorku
Około 4-5 czubatych łyżek bułki tartej
1 łyżeczka białego pieprzu
2 płaskie łyżeczki jarzynki lub doprawić solą
Dodatkowo:
1 łyżka masła
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
Bułka tarta do panierki
Olej do smażenia
Wykonanie:
Brokuł wrzucić na wrzącą wodę z dodatkiem masła, soli i
cukru, ugotować na pół twardo, osączyć, przelać zimną wodą i dokładnie osączyć.
Cebulę posiekać a ser żółty zetrzeć na grubych oczkach
tarki.
Jajka i brokuł rozdrobnić za pomocą tłuczka do ziemniaków, dodać ser, pietruszkę
lub koperek, szczypiorek, wbić jajko surowe, wymieszać, doprawić do smaku i
zagęścić bułką tartą aby masa była zwarta.
Panierować w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym oleju.
Osączyć na ręczniku papierowym źródło: http://joannaswkuchni.blogspot.com/2014/05/kotlety-jajeczno-brokuowe.html
Brak komentarzy:
Nowe komentarze są niedozwolone.