czwartek, 22 maja 2014

SOS PIECZARKOWY


Składniki:

30 dag pieczarek
1 główka ebuli
1 szkl bulionu
2 łyżki mąki
2 łyżki masła lub margaryny
150 ml śmietany 18%
posiekana natka pietruszki ( opcjonalnie)
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Do rondelka dodajemy posiekaną drobno cebulę oraz pokrojone w ulubioną wielkość pieczarki. Całość zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Na patelni rozgrzewamy masło (lub margarynę), dodajemy mąkę i robimy zasmażkę.Dodajemy ją do pieczarek ( należy dodać taką ilość zasmażki, aby uzyskać  konsystencję  gęstego sosu). Na koniec gotowania dodajemy śmietanę i przyprawiamy całość do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem można udekorować świeżo posiekana natką pietruszki. Wykonanie sosu zaprezentowane w filmiku poniżej.

Brak komentarzy: