czwartek, 22 maja 2014
SOS PIECZARKOWY
Składniki:
30 dag pieczarek
1 główka ebuli
1 szkl bulionu
2 łyżki mąki
2 łyżki masła lub margaryny
150 ml śmietany 18%
posiekana natka pietruszki ( opcjonalnie)
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Do rondelka dodajemy posiekaną drobno cebulę oraz pokrojone w ulubioną wielkość pieczarki. Całość zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Na patelni rozgrzewamy masło (lub margarynę), dodajemy mąkę i robimy zasmażkę.Dodajemy ją do pieczarek ( należy dodać taką ilość zasmażki, aby uzyskać konsystencję gęstego sosu). Na koniec gotowania dodajemy śmietanę i przyprawiamy całość do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem można udekorować świeżo posiekana natką pietruszki. Wykonanie sosu zaprezentowane w filmiku poniżej.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Nowe komentarze są niedozwolone.