Przepis na sos pochodzi z wydanej w 1987 r. książki p. Katarzyny
Pospieszyńskiej pt.”Przygoda kulinarna”. Wersja podana przeze mnie różni
się nieznacznie od oryginalnej, spowodowane jest to koniecznością
dostosowania jej do wymogów (a może raczej zakazów…) diety ;)
Warto od razu przygotować podwójną ilość sosu. Można go potem przechowywać w lodówce, w zamkniętym słoiku nawet do 2 tygodni.
Składniki:
1/2 szklanki sosu sojowego (najlepiej taki z obniżoną zawartością soli)
1/3 szklanki wody (lub trochę więcej jeśli chcemy aby sos był mniej słony)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
3 łyżki ketchupu
1/2 łyżeczki przyprawy chilli
4 łyżki oliwy z oliwek (w oryginale – oleju)
1 łyżka syropu z agawy (w oryginale – 1 łyżka miodu+2 łyżki ciepłej wody)
2 roztarte ząbki czosnku
4 łyżki wódki wyborowej
Wykonanie:
Wszystkie składniki sosu włożyć do dużego słoika (1 litr) typu twist.
Mocno zakręcić i kilkukrotnie potrząsnąć, aż do uzyskania jednolitej
konsystencji.
Marynatą polewać mięsa w czasie pieczenia na grillu, na ognisku lub na rożnie (na patelni albo w piekarniku).
Mięs nie solić! Sos jest dość słony, bo zawiera sos sojowy
źródło: http://lepszysmak.wordpress.com/2010/08/11/marynata-do-mies-z-grilla/