
Składniki:
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- pół pęczka koperku
- 1 litr bulionu warzywnego z kostki
- 1 torebka ryżu
- 150 g śmietany 18%
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz
kluseczki:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 jajko
- 2 łyżki kaszy manny
- szczypta soli
Wykonanie:
Łyżkę mąki podsmażyć na maśle, następnie do zasmażki wsypać posiekany koperek i dusić przez chwilę. Wlać bulion, zagotować.
Kluseczki: mięso pokroić w kostkę, następnie rozdrobnić blenderem lub przepuścić przez maszynkę do mięsa, wymieszać z roztrzepanym jajkiem i kaszą manną, delikatnie posolić. Wymieszać dokładnie na dość zwartą masę, która łatwo da się formować.
Dwie łyżeczki moczyć we wrzącej zupie i formować z ich pomocą niewielkie kluseczki z przygotowanego ciasta. Wkładać je od razu do zupy. Kiedy wszystkie kluseczki wypłyną do góry, dodać osobno ugotowany ryż i śmietanę. Wszystko razem zagotować i doprawić do smaku.
- 1. Dodawanie koperku do zasmażki
- 2. Krojenie kurczaka w kostkę
- 3. Dodawanie przypraw i jajka do mięsa
- 4. Formowanie klusek z mięsa
- 5. Przekładanie klusek do zupy
- 6. Dodawanie ryżu do zupy
- ródło; http://przepisyjoli.com/2014/01/zupa-koperkowa-z-drobiowymi-kluseczkami/