Idealna na zimę, np. do fasolki po bretońsku
Składniki, 4 słoiczki po ok. 250 ml każdy:
• 400 g drobnej suchej fasoli
• 4 łyżki oliwy
• 4 ząbki czosnku
• 2 liście laurowe
• 4 ziela angielskie
• 2 kg pomidorów
• sól i pieprz
• 1/2 łyżeczki suszonego oregano
• opcjonalnie kawałeczek chili
Przygotowanie:
- Fasolkę wsypać do garnka, zalać winą wodą (ok. 5 cm ponad poziom fasolki) i odstawić na noc do namoczenia. Następnego dnia zagotować nie wylewając wody z moczenia i dodając więcej wody (ok. 3 cm ponad poziom fasolki). Dodać 1/2 łyżeczki soli morskiej. Gotować pod przykryciem do miękkości (przez około 2 godziny) dolewając więcej wody w razie potrzeby. Na koniec fasolka ma być miękka a płynu ma pozostać około 1 szklanki.
- Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać rozgniecione ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie, smażyć przez około 2 minuty aż czosnek lekko się zrumieni. Pod koniec dodać suszone oregano i chili.
- Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórek, wykroić szypułki oraz usunąć nasiona z gniazd nasiennych. Sam miąższ pokroić w kosteczkę i dodać go na patelnię z czosnkiem, zagotować, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą. Gotować przez 30 minut
- Dodać fasolkę wraz z całą wodą z gotowania. Wymieszać i gotować wszystko przez około godzinę pod przykryciem. W razie potrzeby doprawić. Zamknąć na gorąco w słoikach i pasteryzować w gorącej wodzie (jeśli fasolkę przygotowujemy na zimę; jeśli nie, wystarczy zamknąć na gorąco i po ostudzeniu trzymać w lodówce do 3 tygodni).

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz