Będziemy potrzebować :
1 kg mięsa wieprzowego (użyłam
szynki wieprzowej )
2 strąki papryki czerwonej
5 łyżek koncentratu pomidorowego
4 -5 ząbki czosnku
1 strąk papryczki chili
2 cebule
przyprawy :
kilka ziarenek ziela angielskiego
2 – 3 listki laurowe
pieprz , papryka ostra , papryka słodka
,
chili mielone , sól
chili mielone , sól
do zagęszczenia gulaszu :
2 łyżki mąki pszennej
około 50 ml wody
olej do smażenia
plus woda do duszenia mięsa
Link do filmu z przygotowania Gulaszu wieprzowego
Przygotowanie :
Zaczynam od przygotowania składników
na gulasz wieprzowy :
- Mięso dokładnie płuczę , osuszam i oczyszczam z białych błonek
- następnie kroję w nie za dużą kostkę
- Umytą paprykę przekrawam na pół wzdłuż i oczyszczam z gniazd nasiennych ,
- paprykę kroję w drobną kostkę ( najlepiej paprykę pokroić najpierw w paseczki a potem w kostkę )
- Cebulę kroję w drobną kostkę
- Czosnek kroję w bardzo drobną kostkę
- Papryczkę chili przekrawam wzdłuż na pół i oczyszczam z nasionek i drobno siekam
Składniki mam już przygotowane teraz
będę je obsmażała , smażyła i przygotowywała gulasz :)
Jeszcze taka mała uwaga : jeżeli nie
mamy dużej patelni lub dwóch małych gdzie na jednej obsmażamy
mięso a na drugiej cebulę i paprykę . To przygotowujemy gulasz
partiami , najpierw mięso obsmażamy i przekładamy do garnka lub
rondla i tak samo z pozostałymi składnikami i wszystko razem na
koniec dusimy w rondlu lub garnku .
- Na patelni obsmażam mięso , tak długo go obsmażam aż odparuje całkiem woda z patelni ( a może być jej całkiem sporo , muszę przyznać że kupujemy mięso a dostajemy w gratisie wodę :)
- Na drugiej patelni z niewielką ilością oleju podsmażam na złoty kolor cebulę , czosnek i papryczkę chili
- Gdy mięso mam już ładnie obsmażone i bez wody na patelni ( nie patrzyłam na zegarek ale obsmażałam około 30 minut )
- dodaję usmażoną cebulę z czosnkiem i papryczką
- w tym momencie dolewam wodę tak żeby mięso było przykryte ale nie pływało w wodzie
- i doprawiam przyprawami – zielem angielskim , listki laurowe , paprykę , pieprz , chili mielone – wszystko razem dokładnie mieszam
- patelnię nakrywam pokrywką i wszystko razem duszę do miękkości mięsa
Mięso duszę do miękkości mięsa w
moim przypadku około 40 minut
- Na drugiej patelni z rozgrzanym olejem podsmażam paprykę około 5 minut
- podsmażoną paprykę dodaję do mięsa ( paprykę dodaję do mięsa dopiero jak jest już miękkie )
- dodaję koncentrat pomidorowy
- jeżeli podczas duszenia mięsa wyparuje woda to ją dolewam ( zawsze dolewam )
- Gulasz doprawiam solą i jeżeli trzeba również pozostałymi przyprawami do smaku
Zagęszczanie gulaszu
- Do miseczki wlewam niewielką ilość wody dosypuję mąkę i wszystko razem dokładnie mieszam
- tak wymieszaną mąkę z wodą wlewam do gulaszu i dokładnie mieszam (dzięki dodaniu mąki sos się zagęści i nie będzie taki wodnisty )
- Gulasz wieprzowy jeszcze przez chwilę dusze około 5 minut i zakręcam gaz
Gulasz wieprzowy jest gotowy można go
podawać z ziemniaczkami , kaszą gryczaną lub pieczywem . Życzę
smacznego
źródło:http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2014/02/gulasz-wieprzowy.html





