środa, 10 września 2014

GULASZ WIEPRZOWY Z PAPRYKĄ


Będziemy potrzebować :

1 kg mięsa wieprzowego (użyłam szynki wieprzowej )
2 strąki papryki czerwonej
5 łyżek koncentratu pomidorowego
4 -5 ząbki czosnku
1 strąk papryczki chili
2 cebule
przyprawy :
kilka ziarenek ziela angielskiego
2 – 3 listki laurowe
pieprz , papryka ostra , papryka słodka ,
chili mielone , sól

do zagęszczenia gulaszu :
2 łyżki mąki pszennej
około 50 ml wody

olej do smażenia
plus woda do duszenia mięsa

Link do filmu z przygotowania Gulaszu wieprzowego 

Przygotowanie :
Zaczynam od przygotowania składników na gulasz wieprzowy :
  1. Mięso dokładnie płuczę , osuszam i oczyszczam z białych błonek
  2. następnie kroję w nie za dużą kostkę
  3. Umytą paprykę przekrawam na pół wzdłuż i oczyszczam z gniazd nasiennych ,
  4. paprykę kroję w drobną kostkę ( najlepiej paprykę pokroić najpierw w paseczki a potem w kostkę )
  5. Cebulę kroję w drobną kostkę
  6. Czosnek kroję w bardzo drobną kostkę
  7. Papryczkę chili przekrawam wzdłuż na pół i oczyszczam z nasionek i drobno siekam
Składniki mam już przygotowane teraz będę je obsmażała , smażyła i przygotowywała gulasz :)
Jeszcze taka mała uwaga : jeżeli nie mamy dużej patelni lub dwóch małych gdzie na jednej obsmażamy mięso a na drugiej cebulę i paprykę . To przygotowujemy gulasz partiami , najpierw mięso obsmażamy i przekładamy do garnka lub rondla i tak samo z pozostałymi składnikami i wszystko razem na koniec dusimy w rondlu lub garnku .
  1. Na patelni obsmażam mięso , tak długo go obsmażam aż odparuje całkiem woda z patelni ( a może być jej całkiem sporo , muszę przyznać że kupujemy mięso a dostajemy w gratisie wodę :)
  2. Na drugiej patelni z niewielką ilością oleju podsmażam na złoty kolor cebulę , czosnek i papryczkę chili
  3. Gdy mięso mam już ładnie obsmażone i bez wody na patelni ( nie patrzyłam na zegarek ale obsmażałam około 30 minut )
  4. dodaję usmażoną cebulę z czosnkiem i papryczką
  5. w tym momencie dolewam wodę tak żeby mięso było przykryte ale nie pływało w wodzie
  6. i doprawiam przyprawami – zielem angielskim , listki laurowe , paprykę , pieprz , chili mielone – wszystko razem dokładnie mieszam
  7. patelnię nakrywam pokrywką i wszystko razem duszę do miękkości mięsa
Mięso duszę do miękkości mięsa w moim przypadku około 40 minut
  1. Na drugiej patelni z rozgrzanym olejem podsmażam paprykę około 5 minut
  2. podsmażoną paprykę dodaję do mięsa ( paprykę dodaję do mięsa dopiero jak jest już miękkie )
  3. dodaję koncentrat pomidorowy
  4. jeżeli podczas duszenia mięsa wyparuje woda to ją dolewam ( zawsze dolewam )
  5. Gulasz doprawiam solą i jeżeli trzeba również pozostałymi przyprawami do smaku
Zagęszczanie gulaszu
  1. Do miseczki wlewam niewielką ilość wody dosypuję mąkę i wszystko razem dokładnie mieszam
  2. tak wymieszaną mąkę z wodą wlewam do gulaszu i dokładnie mieszam (dzięki dodaniu mąki sos się zagęści i nie będzie taki wodnisty )
  3. Gulasz wieprzowy jeszcze przez chwilę dusze około 5 minut i zakręcam gaz
Gulasz wieprzowy jest gotowy można go podawać z ziemniaczkami , kaszą gryczaną lub pieczywem . Życzę smacznego 
źródło:http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2014/02/gulasz-wieprzowy.html
 
 
Pozdrawiam Babcia Ewa