Dziś kolejny przepis.W tym poście znajdziecie przepis na pyszna paprykę. To receptura mojej babci, która uwielbia przyrządzać paprykę na różne sposoby. Polecam
Składniki:
2 kg papryki czerwonej / pokroić w paski
2 kg papryki żółtej / pokroić w paski
7 dużych cebul / pokroić w paski
2 główki czosnku / pokroić drobno
Zalewa :
1 litr ketchupu łagodnego ( ja dałam Kotlin z biedronki)
1 litr ketchupu pikantnego j/w
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
1 szklanka octu ( dodawać stopniowo, sprawdzając smak)
2 łyżki soli
Sposób przygotowania:
W rondlu przesmażam na odrobinie oleju pokrojoną w mniejsze paski cebulę i posiekany drobno czosnek. Cebula ma się zeszkić, a czosnek nie przyrumienić. Jak całość jest gotowa przekładam do dużego garnka w którym będzie gotowała się całość.
Następnie do tego samego rondla dodaje znów odrobinę oleju i przesmażam paprykę, po czym przekładam ją do dużego garnka.
Na koniec dodaję wszystkie składniki zalewy.
Całość gotujemy 7 min
Przekładamy do słoików i wekujemy 10 min
Smacznego