piątek, 12 września 2014

PAPRYKA W KETCHUPIE DO SŁOIKÓW

Dziś kolejny przepis.W tym poście znajdziecie przepis na pyszna paprykę. To receptura mojej babci, która uwielbia przyrządzać paprykę na różne sposoby. Polecam

Składniki:
2 kg papryki czerwonej   / pokroić w paski
2 kg papryki żółtej       / pokroić w paski
7 dużych cebul       / pokroić w paski
2 główki czosnku    / pokroić drobno

Zalewa :

1 litr ketchupu łagodnego ( ja dałam Kotlin z biedronki)
1 litr ketchupu pikantnego     j/w
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
1 szklanka octu  ( dodawać stopniowo, sprawdzając smak)
2 łyżki soli

Sposób przygotowania:

W rondlu przesmażam na odrobinie oleju pokrojoną w mniejsze paski cebulę i posiekany drobno czosnek. Cebula ma się zeszkić, a czosnek nie przyrumienić. Jak całość jest gotowa  przekładam do dużego garnka w którym będzie gotowała się całość.

Następnie do tego samego rondla dodaje znów odrobinę oleju i przesmażam paprykę, po czym przekładam ją do dużego garnka.

Na koniec dodaję wszystkie składniki zalewy.

Całość gotujemy 7 min

Przekładamy do słoików i wekujemy 10 min


Smacznego