czwartek, 30 października 2014

KREM Z DYNI MAGDY GESSLER







Dynia 1,5 kg
Mleko 200 ml
Bulion warzywny 200 ml
Czosnek 4 ząbki
Sól morska do smaku
Pieprz biały do smaku
Gałka musztatołowa szczypta
Pestki dyni 

Pietruszka do dekoracji



Obrać i pokroić w kostkę dynię. Zalać mlekiem i bulionem. Posolić. Gotować do miękkości (ok 15 minut w zależności od gatunku dyni). Dodać rozdrobniony czosnek i gotować jeszcze 5 minut. Rozdrobnić malakserem. Dodać śmietankę. Podgrzać, nie gotując. Doprawić świeżo startą gałką i pieprzem. Podawać z uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Uwaga: warto eksperymentować z różnymi gatunkami dyni – każdy daje zupę o nieco innym smaku.
PRZEPIS POCHODZI ZE STRONY SMAKI ŻYCIA.