czwartek, 30 października 2014

CIASTKA FRANCUSKIE Z NADZIENIEM JABŁKOWYM

Ciasto francuskie na maśle ) -1 płat (ciasto musi mieć temp pokojową)

Nadzienie :

4 duże jabłka
cukier 
bułka tarta

Lukier:

pół szklanki cukru pudru
sok z cytryny

Przygotowanie:
1.Ciasto francuskie o temp pokojowej  przekładamy na stolnicę  lekko oprószoną mąką i dzielimy na 8 prostokątów
2.Przygotowujemy nadzienie: do garnka wrzucamy pokrojone w kostkę wcześniej obrane jabłka, dodajemy odrobinę wody, cukier i lekko podduszamy. /jabłka nie mogą się rozpaść/. Na koniec odsączamy jabłka z nadmiaru płynu i całość zagęszczamy dodając odrobinę bułki tartej.
3.Po lekkim wystudzeniu nadzienia  przystępujemy do nakładania go na przygotowane prostokąty
4.Zamykamy każdy dociskając  widelcem po czym smarujemy dokładnie rozmąconym jajkiem z dodatkiem łyżki wody. Na koniec robimy dziurki wentylacyjne w każdym ciastku
5. Pieczemy w temp 220 stopni w opcji grzanie góra dół do czasu zbrązownienia ciasta, poźniej zmniejszamy temp do 190 stopni. Pieczemy w sumie ok 20 min