poniedziałek, 3 listopada 2014

BITKI WOŁOWE W SOSIE


Składniki:

Udziec wołowy, 1 kg
cebula biała, 2-3 szt.
grzyby suszone, 4 kapelusze
sól, do smaku
pieprz czarny, do smaku
kostka rosołowa wołowa, 2 szt.
pieprz cayenne, 1/2 łyżeczki
Musztarda Dijon bądź Sarepska, 3 łyżeczki
Jałowiec ziarna miażdżony, 4 szt.
ziele angielskie, 4 szt.
liść laurowy, 2 szt.
woda przegotowana, 1 litr + ok. 2 szklanki
olej roślinny, 6 łyżek
Koncentrat pomidorowy, 1 łyżeczka



Sposób przygotowania:


1 Z udźca ostrym nożem wykroić ok 10 bardzo cienkich plastrów, rozbić tłuczkiem przez folię
spożywczą, doprawić z obu stron pieprzem, smażyć szybko na gorącym oleju do zrumienienia,
odłożyć do garnka, trzymać w cieple. Grzyby namoczyć zagotowaną wodą przez 2-3 h.
2 Na pozostałym oleju na patelni zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, przełożyć do garnka z
mięsem, tłuszcz z patelni zalać 1 szklanką wody, łopatką zebrać cały smak z patelni, dodać do
garnka.
3 Zagotować w czajniku wodę ok 1 l., wlać do garnka z przygotowanym mięsem oraz cebulą,
wrzucić 2 kostki rosołowe, koncentrat pomidorowy, musztardę oraz przyprawy (jałowiec
zmiażdżony), dodać poszatkowane grzyby.
4 Dusić ok 1.5 h na wolnym ogniu, do miękkości.
5 Najlepiej smakują z kopytkami polanymi powstałym sosem, surówka wedle gustu. Smacznego!



ŹRÓDŁO: http://smaker.pl/przepis-bitki-wolowe-w-sosie,30058.html