wtorek, 25 listopada 2014

DOMOWY LIKIER BAYLEYS


Sprawdzony, przetestowany, przepyszny, do złudzenia przypominający oryginalny liker Baileys. Przepis na niego znalazłam w komentarzach blogu Moje wypieki, komentarz umieszczony został przez kate871021.

Składniki na 1 litr likieru:
  • 500 ml wódki lub whisky
  • 1 puszka masy kajmakowej (u mnie z Biedronki kakaowa)
  • ½ szklanki śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 16 gr cukru z wanilią (ja nie dodawałam)
Kajmak, lekko podgrzać (wówczas łatwiej go będzie można wyjąć z puszki) przełożyć do naczynia i dodać do niego kawę rozpuszczoną w odrobinie wrzątku, dodać cukier. Całość zmiksować, i cały czas mieszając mikserem dodawać powoli alkohol. Następnie dolać ostrożnie śmietankę i jeszcze krótko zmiksować.
Uwaga: długie miksowanie powoduje powstanie dużej ilości bąbelków powietrza, które później trudno wychodzą!
Pozostawić na około 4 – 5 dni, do przegryzienia
Smacznego!
domowy_likier_baileys_mojprzepisna.pl
domowy_likier_baileys_mojprzepisna.pl
domowy_likier_baileys_mojprzepisna.pl

domowy_likier_baileys_mojprzepisna.pl