Makaron z kurczakiem i pieczarkami Makaron linguine lub spaghetti, pierś z kurczaka i pieczarki w pysznym sosie śmietanowym z dodatkiem przyprawy cajun – palce lizać! Składniki
ilość porcji: 2
110 g makaronu linguine
2 pojedyncze piersi z kurczaka
2 łyżeczki przyprawy cajun
2 łyżki masła
1 czerwona papryka, pokrojona w plasterki
1 zielona papryka, pokrojona w plasterki
4 pieczarki, pokrojone w plasterki
1 zielona cebulka, posiekana
235 ml śmietany 36%
1/4 łyżeczki suszonej bazylii
1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego
1/4 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki granulowanego czosnku
1/8 łyżeczki czarnego pieprzu
20 g startego parmezanu
W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Gotować makaron przez 8-10 minut aż będzie al dente. Odcedzić.
Pierś z kurczaka dobrze obtoczyć w przyprawie cajun. Podsmażyć opanierowanego kurczaka na maśle na patelni (przez około 5-7 minut).
Dodać czerwoną i zieloną paprykę, pieczarki i cebulę. Smazyć, stale mieszając, przez 2-3 minuty. Następnie zmniejszyć ogień.
Dodać śmietanę, bazylię, pieprz cytrynowy, sól, granulowany czosnek i czarny pieprz. Dobrze podgrzać, a następnie dodać ugotowany makaron, wymieszać i podgrzać. Posypać parmezanem i podawać.