poniedziałek, 4 maja 2015

ZAPIEKANKA MAKARONOWA PASTANI

300 g makaronu pastani
200 g kiełbasy cienkiej np.podlaskiej
100 g szynki drobiowej
1 cebula
1\2 pora jasna częśc
500 g pieczarek
200 ml śmietany 18 proc.
masło
sól,
świezo zmielony pieprz,
bazylia
słodka papryka
100 ml wody
oraz
ketchup
Sposób przygotowania
1.
1. Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy. 2. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w grubsze plastry i smażymy na masle. Gdy odparują z nadmiaru wody dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, oraz pokrojonego pora i smażymy do momentu az warzywa sie delikatnie zeszklą. Na rozgrzanym oleju podsmazamy takze pokrojona w kostke kiełbase oraz szynkę. Całość podlewamy wodą, dusimy wszystko przez chwilę i doprawiamy do smaku. 3. Zawartość patelni łączymy z makaronem i przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Ser zółty sciieramy na tarce.Mieszamy go ze smietaną , delikatnie doprawiamy .Powstała mieszanką zalewamy zapiekankę. Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 °C. SMACZNEGO:)