czwartek, 14 maja 2015

ZIEMNIAKI W ROZMARYNIE Z PIEKARNIKA

czas przygotowania : 10 minut + czas marynowania + czas pieczenia

składniki : 

  • ok. 1000-1500 g małych ziemniaków
  • 1 główka czosnku 
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego 
  • 1 czubata łyżka posiekanego rozmarynu
  • sól
  • pieprz kolorowy, grubo mielony 
  • do obgotowania - osolony wrzątek


sposób przygotowania : ziemniaki najlepiej wybrać nieduże żeby ich nie kroić. Ale większe też dadzą radę. Ja upiekłam młode. Obrałam je z łatwo schodzącej skórki, umyłam dokładnie. Część zostawiłam w całości a większe sztuki poprzekrawałam na połówki i ćwiartki. 

W garnku zagotowałam wodę, posoliłam i wrzuciłam ziemniaki. Gotowałam 3 minuty a następnie odcedziłam i dobrze odparowałam osuszając z resztek wody. Jeszcze ciepłe oprószyłam solą, pieprzem, dorzuciłam obrany czosnek pokrojony w cienkie plasterki i rozmaryn. Skropiłam olejem i wymieszałam wszystko potrząsając garnkiem. Odstawiłam przyprawione ziemniaki na 1-2 godziny.

Piekarnik rozgrzałam do 200 st. C. Blachę do pieczenia wyłożyłam papierem do pieczenia. Nie jest to konieczne, ale uwierzcie mi, że to bardzo dobry pomysł i dzięki temu nic się na blasze nie przypali. Na papier wyłożyłam ziemniaki, ale bez czosnku - ten na razie odłożyłam do miseczki. Ziemniaki piekłam ok. 60 minut. Pod koniec pieczenia dodałam kawałeczki czosnku i piekłam dalej razem jeszcze kilka/kilkanaście minut. Trzeba tylko uważać żeby czosnek się nie przypalił bo zgorzknieje. 

Ziemniaki pieczone z czosnkiem i rozmarynem podałam tym razem jako dodatek do Gulaszu wołowego z cydrem i jabłkami - pysznie było !  Takie ziemniaki są dobre nawet jako samodzielne danie - wystarczy do nich kubek zimnego, kwaśnego mleka.

źródło: http://smacznapyza.blogspot.com/2014/08/z-piekarnika-zote-kartofelki-ziemniaki.html











Brak komentarzy: