Tort lodowy i to snickers, pyszny i apetycznie wyglądający smakołyk z pewnością trafia w gusta łasuchów. Łatwy w przygotowaniu i bardzo, bardzo smaczny. polecam.
SKŁADNIKI : na biszkopt
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijamy mikserem na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier oraz żółtka
z olejem. Dalej miksując wsypujemy mąki wymieszane z kakao i proszkiem, delikatnie
łączymy składniki.
z olejem. Dalej miksując wsypujemy mąki wymieszane z kakao i proszkiem, delikatnie
łączymy składniki.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy 30 minut
w temperaturze 180 *C.
w temperaturze 180 *C.
Biszkopt studzimy, przekrawamy na trzy blaty.
MASA LODOWA :
- 2 litry lodów waniliowych
- 1 puszka gotowej masy krówkowej
- 1 szklanka orzechów ziemnych bez soli
- 1 czekolada toffi
- 1 batonik snickers
Lody przekładamy do dużej miski, kroimy je jak są bardzo zamrożone. Orzechy
mieszamy z 3/4 puszki masy krówkowej, dodajemy je do lodów, łącznie z pokrojoną
w kostkę czekoladą toffi, dokładnie mieszamy. Masa zrobi się miękka, nadająca się do
smarowania.
Tortownicę wykładamy folią spożywczą i układamy pierwszy blat biszkoptu.
Wykładamy 1/3 masy, przykrywamy drugim blatem ciasta, następnie
masa lodowa i ostatni, najmniejszy blat biszkoptu, na to reszta masy lodowej.
Rozkładamy na wierzchu pozostałą masę krówkową, posypujemy pokrojonym
batonikami i przekładamy tort do zamrażarki, na kilka godzin. Deser wykładamy z
tortownicy, kroimy ogrzanym nożem w gorącej wodzie, od razu podajemy. Smacznego.
batonikami i przekładamy tort do zamrażarki, na kilka godzin. Deser wykładamy z
tortownicy, kroimy ogrzanym nożem w gorącej wodzie, od razu podajemy. Smacznego.
Ciasto lodowe bardzo smaczne tylko proponuję lekko nasączyć biszkopt, np herbatą,
ponieważ po zamrożeniu robi się suchy.
źródło: http://kobieceinspiracje.pl/out,36154.html