poniedziałek, 3 sierpnia 2015

CZEKOLADOWE CIASTO Z FASOLI


 Przepis na najlepsze czekoladowe ciasto z fasoli. Jakiś czas temu, gdy częstowałam znajomych jednym z moich zdrowszych wypieków (http://kotlet.tv/przepisy/zdrowsze-wypieki/) ktoś się spytał, czy robiłam już ciasto z fasoli, bo gdzieś jadł i takie dobre. Przyznam, że niemal natychmiast zaczęłam zgłębiać temat. Receptur jest kilka, w końcu dopracowałam swoją, tak by wyszło wilgotne, miękkie, nie rozpadało się i było bardzo czekoladowe :) Czekoladowe ciasto z fasoli to coś troszkę zdrowszego a jednocześnie szalenie smaczne. Fasola jest niewyczuwalna, ale całość ma taką delikatną konsystencję. Dla mnie to jedno z lepszych ciast, więc niebawem na pewno będą kolejne "smaki":) Smacznego!

 Czekoladowe ciasto z fasoli krok po kroku 

 czas: 1 godzina 
 liczba porcji: Forma keksowa 25 cm (ok. 10-12 kawałków)

 Składniki:

 ok. 320 g fasoli czerwonej (cała puszka bez zalewy)
 4 jajka
 7 łyżek stewi lub cukru
 3-4 płaskie łyżki kakao 
1 płaska łyżeczka sody lub proszku*
 garść żurawiny suszonej

 polewa:

 50 g czekolady gorzkiej 
20 g masła roslinnego
 płatki migdałowe

 Moje porady:
 możecie namoczyć fasolę suchą i ugotować. Podana waga jest fasoli ugotowanej bez zalewy jeśli nie macie alergii na gluten a jedynie chcecie jeść troszkę zdrowiej lub szukacie po prostu smacznych dań to można wykorzystać proszek do pieczenia (w składzie ma sodę i mąkę między innymi), można też poszukać proszku bezglutenowego jeśli Wam na tym zależy 
KROK 1: Białka oddzielam od żółtek. Żółtka miksuję z fasolą na gładką masę końcówką blendującą.
 KROK 2: Białka ubijam na sztywno dodając cukier lub stewię (jak wolicie i w zależności, jak ma być dietetyczne).
 KROK 3: Mieszam pianę z masą fasolową, dodaję kakao, trochę żurawiny i sodę. Delikatnie łączę.
 KROK 4: Przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie to keksówka ok. 25 cm długości. Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę ok. 45 minut do suchego patyczka. Masło topię, zdejmuję z ognia, dodaję połamaną czekoladę i mieszam aż się rozpuści. Polewam ciasto, dekoruję płatkami migdałowymi.
 Smacznego.