Składniki:
400 g łuskanego grochu w połówkach
250 g boczku
1 duża wędzona kość ze schabu, 1/3 kg pręgi wołowej
1 wiejska kiełbasa
1 duża cebula
3 marchewki
1 seler
300 g ziemniaków ( 5-6 sztuk )
4 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
2 łyżki majeranku
1 łyżka oleju
sól, pieprz
250 g boczku
1 duża wędzona kość ze schabu, 1/3 kg pręgi wołowej
1 wiejska kiełbasa
1 duża cebula
3 marchewki
1 seler
300 g ziemniaków ( 5-6 sztuk )
4 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
2 łyżki majeranku
1 łyżka oleju
sól, pieprz
Przygotowanie:
Groch zalewamy 1 l wrzątku.
Kości, pręgę i boczek zalewamy 2,5 l zimnej wody, dodajemy ziele oraz liście laurowe i gotujemy godzinę.
Seler i marchew obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy do zupy.
Spęczniały groch wraz z wodą wlewamy do wywaru.
Gotujemy aż się rozpadnie. ( około godziny).
Po tym czasie doprawiamy vegetą, solą i pieprzem.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wkładamy do zupy.
Gotujemy aż zmiękną.
Cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę.
W międzyczasie rozgrzewamy olej. Smażymy na nim kiełbasę z cebulą.
Dodajemy do zupy.
Pod koniec gotowania dodajemy majeranek .
Podajemy.
Groch zalewamy 1 l wrzątku.
Kości, pręgę i boczek zalewamy 2,5 l zimnej wody, dodajemy ziele oraz liście laurowe i gotujemy godzinę.
Seler i marchew obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy do zupy.
Spęczniały groch wraz z wodą wlewamy do wywaru.
Gotujemy aż się rozpadnie. ( około godziny).
Po tym czasie doprawiamy vegetą, solą i pieprzem.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wkładamy do zupy.
Gotujemy aż zmiękną.
Cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę.
W międzyczasie rozgrzewamy olej. Smażymy na nim kiełbasę z cebulą.
Dodajemy do zupy.
Pod koniec gotowania dodajemy majeranek .
Podajemy.