Prosty, szybki w przygotowaniu, wysoki, lekki, idealny na tort. Możliwość przekrojenia na 3 bądź 4 blaty. Zawsze wychodzi, zawsze wspaniale smakuje, sekret tkwi w doskonale ubitej pianie z białek . Biszkopt po wystudzeniu przekrawamy na blaty, smarujemy ulubionym kremem, dekorujemy i tort gotowy!
SKŁADNIKI
5 jaj
3/4 szkl. cukru
1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
3/4 szkl. mąki tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
DO DZIEŁA
Jajka oddzielamy od żółtek, w osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo cały czas ubijając dodajemy cukry następnie cąły czas ubijając dodajemy po jednym żółtku. Suche składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy szpatułką pianę do suchych składników i delikatnie bardzo delikatnie okrężnymi ruchami mieszamy tylko do połączenia się składników.
Dno tortownicy o wymiarach 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto do tortownicy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160-170 stopni na 38-40 minut do tzw suchego patyczka. Góra i dół bez termoobiegu.
Wyciągamy od razu z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia, można zaraz po wyjęciu zrzucić ciasto w blasze z ok. 60cm wysokości tak aby było równe.