środa, 20 kwietnia 2016

BISZKOPT

Z tego przepisu wychodzi doskonały, puszysty  biszkopt do tortu ale i nie tylko tortu :) 




Składniki:

* 5 jajek
* 3/4 szklanki mąki tortowej
* 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
* 1 szklanka cukru
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 3-4 łyżki oleju

Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do ubitych białek i delikatnie połączyć drewnianą łyżką. Do masy jajecznej dodać olej i sypkie składniki przesiane przez sitko. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką. Okrągłą formę do ciasta wysmarować masłem (ja smaruję tylko dno blaszki) i obsypać bułką tartą. Ciasto wylać do formy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec ok. 30-40 minut. 

Moja rada: zawsze biszkopt po upieczeniu, jeszcze gorący i oczywiście w formie rzucam lekko na podłogę z wysokości około 30cm i wstawiam ciasto ponownie do piekarnika (oczywiście piekarnik już wyłączam). Blacha o średnicy 22cm.



2 komentarze:

  1. Ja idę na łatwiznę i jajka z cukrem miksuję na wysokich obrotach 8 min i wtedy dodaję resztę składników i delikatnie mieszam i do piekarnika zawsze mi się udaje.
    Odpowiedz
    Odpowiedzi
    1. dobre rozwiązanie :) trzeba spróbować :)