niedziela, 15 maja 2016

CIASTO KRUCHE Z BUDYNIEM I RABARBAREM

Ciasto kruche z budyniem i rabarbarem to klasyk wiosennych wypieków, którego nie może zabraknąć w sezonie na te czerwone i kwaśne łodygi. Ciasto charakteryzuje prostota wykonania, w przepisie nie ma żadnych udziwnień. Należy przygotować ciasto oraz ugotować budyń, a następnie składniki te połączyć z nadzieniem owocowym.

Ciasto po upieczeniu warto oprószyć cukrem pudrem, gdyż nie jest mocno słodkie. 
Do wypieku możecie wykorzystać budyń o innym smaku, żeby nieco zmienić efekt końcowy,
 choć ja polecam te uniwersalne - waniliowy lub śmietankowy.
Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 23x23cm.

Ciasto z budyniem i rabarbarem

Ciasto kruche z budyniem i rabarbarem

Składniki:

CIASTO
375g mąki pszennej
200g masła
120g cukru pudru
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia

NADZIENIE
500g rabarbaru
1/2 opakowania (20g) budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
1 łyżka (10g) mąki ziemniaczanej
2 łyżki (30g) cukru lub do smaku

BUDYŃ
550ml mleka
1 i 1/2 opakowania (60g) budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
4 łyżki (40g) domowego cukru waniliowego (lub zwykłego)
50g masła

cukier puder do oprószenia ciasta

Ciasto kruche z rabarbarem

Wykonanie:

CIASTO
- składniki na ciasto powinny być zimne
- mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać posiekane na mniejsze kawałki zimne masło, cukier puder, jajko i żółtko
- wszystko wymieszać, zagnieść gładkie ciasto
- ciasto podzielić na dwie równe części, obie zafoliować, jedną schłodzić przez godzinę w lodówce, drugą w zamrażarce
- schłodzoną część ciasta z lodówki rozwałkować na wielkość dna formy, przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia
- nakłuć gęsto widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, podpiec przez 20-25 minut lub do lekkiego zrumienienia
- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić

BUDYŃ
- do rondelka przelać 400ml mleka, dodać masło, zagotować
- pozostałe mleko wymieszać z budyniem oraz cukrem
- do gotującego się mleka wlać przygotowaną mieszankę, energicznie mieszać,
 aż masa zgęstnieje
- gotować 1-2 minuty, zdjąć z palnika, lekko przestudzić, co jakiś czas mieszając,
 żeby nie utworzył się kożuch

Ciasto kruche z owocami i budyniem

NADZIENIE
- rabarbar umyć, oczyścić, pokroić na kawałki wielkości około 1-2cm, przełożyć do miski
- do rabarbaru dodać 1/2 opakowania budyniu, mąkę ziemniaczaną oraz cukier,
 składniki wymieszać

CIASTO KRUCHE Z BUDYNIEM I RABARBAREM
- na ostudzone ciasto wyłożyć równą warstwę nadzienia rabarbarowego
- na rabarbar wyłożyć ciepły budyń, wyrównać
- schłodzone w zamrażarce ciasto zetrzeć na tarce na warstwę budyniu
- ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni,
 piec około 50 minut lub do zrumienienia
- upieczone ciasto ostudzić, ostudzone oprószyć cukrem pudrem
- przechowywać pod przykryciem w chłodnym miejscu, np. w lodówce

Kruche z rabarbarem

http://smakolykibereniki.blogspot.com/2016/05/ciasto-kruche-z-budyniem-i-rabarbarem.html