sobota, 17 września 2016

PROSTE CIASTO DROŻDŻOWE

Polecam ten przepis jak i całego bloga:
http://www.malacukierenka.pl/proste-ciasto-drozdzowe-z-owocami-i-kruszonka.html

ciasto drozdzowe z owocami i kruszonka

Nie ma jak domowe ciasto drożdżowe z kruszonką. Jest pyszne i przypomina dzieciństwo. Ładnie pachnie w domu i świetnie smakuje ze szklanką mleka. Od owoców jest wilgotne, a kruszonka dodaje maślnego smaku. Do jego przygotowania  użyłam mąki pszennej ekologicznej , którą dostarczył mi Młyn Kopytowa. Zaczyna się ciekawa współpraca i będzie zdrowiej w Małej Cukierence:). Pojawi się mąka graham i żytnia. To ciasto drożdżowe w przygotowaniu jest proste, bez żadnego wyrabiania. Przepis dostałam od czytelniczki Pani Magdaleny Kaczmarek – dziękuję.  

ciasto drozdzowe z owocami i kruszonka

Składniki:
250ml ciepłego mleka
40-50g świeżych drożdży
2 jajka
150g cukru + 1 łyżka cukru
150g masła
450-500g + 1 łyżka mąki pszennej, użyłam mąki pszennej typ 500 EKO „Młyn Kopytowa”
700-800g miękkich owoców (użyłam śliwek i moreli z puszki)
Kruszonka:
2 łyżki masła
1/2 szklanki mąki pszennej, użyłam mąki pszennej 500 EKO „Młyn Kopytowa”
1/2 szklanki cukru

ciasto drozdzowe z owocami i kruszonka2

Ciasto:
1. Do ciepłego mleka dodać drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki, wymieszać dokładnie, aż drożdże się rozpuszczą. Odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut.
2. Jajka ubić z cukrem, ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez około 2-3  minuty. Masło roztopić.
3. Do drożdży dodać jajka, wymieszać. Wsypać mąkę i wymieszać mikserem na jednolite ciasto (ciasto będzie dość luźne i będzie obklejało mieszadła do miksera). Następnie w dwóch-trzech partiach dodać masło i dokładnie wymieszać. Ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 minut (ma podwoić objętość).
4. Wyrośnięte ciasto wylać do blaszki o wymiarach 23x33cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i na wierzchu poukładać owoce (śliwki przepołowione skórką do dołu).
Kruszonka:
5. Do miseczki wsypać cukier, mąkę i dodać masło. Zagnieść, aż powstanie kruszonka (jeśli będzie klejąca, proszę dodać jeszcze mąki, a jeśli zbyt luźna, to masła). Owoce w blaszce posypać kruszonką.
6. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170oC na funkcji góra-dół przez około 50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. 
Podawać przestygnięte, pokrojone na kwadraty.
Udanych wypieków:)

ciasto drozdzowe z owocami i kruszonka2
http://www.malacukierenka.pl/proste-ciasto-drozdzowe-z-owocami-i-kruszonka.html

Brak komentarzy: