ierogi z kapustą i grzybami
1 kg kiszonej kapusty, 2 - 3 garście suszonych grzybów, cebula, sól, pieprz
Kapustę i grzyby gotuję osobno. Ugotowane odcedzam zachowując wywar z grzybów. Drobno kroję lub miele - ten farsz jest zmielony. Na patelni, na oleju podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula zmięknie dokładam kapustę i grzyby. Duszę całość ok 20 minut podlewając grzybową wodą. Doprawiam solą i pieprzem
Kapustę i grzyby gotuję osobno. Ugotowane odcedzam zachowując wywar z grzybów. Drobno kroję lub miele - ten farsz jest zmielony. Na patelni, na oleju podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula zmięknie dokładam kapustę i grzyby. Duszę całość ok 20 minut podlewając grzybową wodą. Doprawiam solą i pieprzem
Ciasto
1 kg mąki, 1 jajko, ok 4 łyżki oleju, 1,5 szkl mocno ciepłej wody
Z podanych skladnikow zagniatam luźne ciasto. Odkładam na parę minut by odpoczeło, Przykrywam by nie wyschło. Następnie na krążki ciasta nakładam farsz, formuje pierogi, zlepiam
Gotowe pierogi wkładam na posolony wrzątek i gotuje ok 4 minuty od wypłynięcia. Podaję okraszone zrumienioną cebulą
Z podanych skladnikow zagniatam luźne ciasto. Odkładam na parę minut by odpoczeło, Przykrywam by nie wyschło. Następnie na krążki ciasta nakładam farsz, formuje pierogi, zlepiam
Gotowe pierogi wkładam na posolony wrzątek i gotuje ok 4 minuty od wypłynięcia. Podaję okraszone zrumienioną cebulą