piątek, 9 grudnia 2016

USZKA


Namoczyłam 10 dag suszonych podgrzybków. Następnie grzyby ugotowałam w wodzie w której sie moczyły. Ugotowane odcedziłam i zmieliłam. Na łyżce masła poddusiłam bardzo drobno pokrojoną w kostkę cebulę. Do miękkiej cebuli dodałam zmielone grzyby- smażyłam na małym ogniu ok 5 minut często mieszając. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodałam rozmącone jajko - dokładnie wymieszałam do ścięcia jajka. Farsz wystudziłam
Ciasto
1/2 kg mąki,1 jajko, 2 - 3 łyżki oleju, ok 3/4 szkl mocno cieplej wody
Z podanych skladników zagniatam luźne, pulchne ciasto. Odkładam by odpoczęło na jakieś 10 - 15 minut pod przykryciem by nie obeschło.
Gotowe uszka wkładam na posolony wrzątek - gotuję od wypłynięcia ok 3 - 4 minuty