piątek, 9 grudnia 2016

SCHAB GOTOWANY

Schab gotowany
Ładny kawałek schabu ok kilograma, sól, peklosól, czosnek granulowany, majeranek, papryka słodka, pieprz naturalny, kminek mielony, tymianek
Wymieszałam razem czubatą łyżkę soli kuchennej z czubatą łyżkę soli peklowej. Mieszanką obsypałam dokładnie mięso. Następnie oprószyłam wymienionymi przyprawami. Zawinęłam w folię spożywczą i schowałam na 2 doby do lodówki. Wieczorem dnia drugiego mięso odwinęłam z folii wsadziłam do garnka. Zalałam zimną wodą tak ok 2 cm ponad poziom mięsa. Do wody dodałam 2 łyżeczki ostrej musztardy, łyżeczkę soli, kilka kulek ziela angielskiego i kilka liści laurowych - zagotowałam. Od zagotowania mięso gotowałam 5 minut. Wyłączyłam gaz i pozostawiłam schab do rana w wodzie. Rano ponownie zagotowałam wywar i gotowałam drugi raz 5 minut. Po 5 - u minutach wyłączyłam gaz, do wywaru dołożyłam 2 ząbki czosnku które przecisnęłam przez praskę. Pozostawiłam mięso w wywarze na ok 5 h. Po 5 - u h wyjęłam schab z wywaru, osuszyłam ręcznikiem papierowym, schowałam do lodówki