piątek, 9 grudnia 2016

KOTLETY POŻARSKIE

Kotlety pożarskie
1/2 kg piersi kurczaka, jajko, łyżka letniego stopionego masła, 1/2 małej cebuli, 2 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki, łyżeczka majeranku, łyżeczka granulowanego czosnku, mała bułka namoczona w mleku - odciśnięta, 2 łyżki tartej bułki, sól, pieprz, olej
Umyte mięso zmieliłam. Do mięsa dodałam jajko, bułkę namoczoną, bułkę tartą, płynne masło, drobno pokrojoną w kostkę cebulę i przyprawy - dobrze wyrobiłam. Z masy mięsnej wilgotnymi rękoma formowałam owalne kotlety. Smażyłam na małym ogniu na niewielkiej ilości oleju. Podałam z ubitymi ziemniakami i marchewką na gęsto
Marchewka na gęsto
1/2 kg marchewki, 1 szkl wody, 1 łyżka masła, czubata łyżeczka mąki, sól i cukier po ok 1/2 łyżeczki
Marchewkę obrałam. Obraną pokroiłam w drobną kostkę. Włożyłam do litrowego garnka. Zalałam szklanką wody.Dodałam po ok 1/2 łyżeczki soli i cukru. Gotowałam do miękkości pod przykryciem. Gdy marchewka sie ugotowała dodałam do niej białą zasmażkę zrobioną z łyżki masła i czubatej łyżeczki mąki - zagotowałam mieszając