piątek, 9 grudnia 2016

KARKÓWKA W KAPUŚCIE

Karkówka w kapuście
1,20 kg kapusty kiszonej - użyłam młodą, ok 80 dag karkówki, duża marchewka, duża cebula, sól, pieprz, mielony kminek, majeranek, granulowany czosnek, ziele angielskie, liście laurowe
Umytą karkówkę pokroiłam w plastry mniej więcej 1,5 cm grube. Oprószyłam solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem. Na łyżce rozgrzanego oleju zrumieniłam z obu stron. Kapustę przełożyłam do garnka. Dolałam 1,5 szkl wody, 4 ziela angielskie, 4 liście laurowe, 1/2 łyżeczki mielonego kminku, łyżkę majeranku i startą na dużych oczkach marchewkę. Po ok 30 min od gotowania się kapusty pod przykryciem dodałam rumianą karkówkę i zeszkloną na tłuszczu od karkówki, pokrojoną w kostkę cebulę. Całość doprawiłam solą i pieprzem do smaku. Gotowałam jeszcze ok 30 min do miękkości mięsa już bez przykrycia. Karkówka gotowała się pod kapustą. Gotowe danie podałam z kopytkami. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna przepłukje pod bieżącą wodą przed gotowaniem
Kopytka1 kg ugotowanych ziemniaków, 6 - 8 łyżek mąki pszennej ( ilość mąki zależy od mączystości ziemniaków) łyżka mąki ziemniaczanej, jajko
Ciepłe ziemniaki przepuszczam przez praskę. Dodaję obie mąki, jajko. Zagniatam ciasto. Gdy się zbyt klei podsypuję mąką. Ciasto dzielę na kilka części. Z każdej części turlam na oprószonej mąką stolnicy wałek. Delikatnie splaszczam. Kroję ukośne kluski. Wrzucam na posolony wrzątek. Gotuję ok 2 min od wypłynięcia. Odcedzam - przelewam zimną wodą