piątek, 9 grudnia 2016

GALARETKA WIEPRZOWA

3 nóżki wieprzowe przednie, 70 dag mięsa golonkowego, 2 średnie marchewki, pietruszka, kawałek selera, por - kawałek, gałązki zielonej pietruszki i selera, suszone liście lubczyku, czosnek 3 ząbki, ziele angielskie 6 - 8 szt, liście larowe 5 - 6 szt, pieprz ziarnisty ok 15 kulek, sól
Oczyszczone, umyte nóżki i mieso przełożyłam do płaskiego 4 l garnka. Zalałam zimną wodą prawie do pełna. Nastawiłam na największy ogień. Gdy się zagotowało zmniejszyłam płomień do minimum - zebrałam szumy. Dodałam łyżkę soli, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz. Gotowałam na malutkim ogniu ok 6 h. Po 4 h dodałam obraną w całości włoszczyznę. Gotowałam do czasu aż kości odchodziły od mięsa. Wyjęłam łyżką cedzakową z wywaru - obrałam i pokroiłam drobno. Rozdrobnione mięso włożyłam do pojemników i słoików. Zalałam gorącym wywarem który przecedziłam przez gęste sito. Do czystego wywaru przecisnęłam przez praskę czosnek. Salaterki schłodziłam w lodówce, słoiki zapasteryzowałam godzinę od zagotowania
Wody która wyparowała podczas gotowania nie uzupełniałam. Do galarety dodałam marchewkę i groszek