poniedziałek, 19 grudnia 2016

ŚLEDŹ W OLEJU

ŹRÓDŁO: 
Kulinarna Wiola
Składniki na słoik 3/4 l
5 filetów śledziowych lekko solonych, 1/2 cytryny, 1 mała cebula, czosnek granulowany, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz grubo mielony, olej rzepakowy
Śledzie wymoczyłam i pokroiłam każdy filet na 4 części. Cytrynę sparzyłam - pokroiłam w cieńkie plasterki. Cebulę pokroiłam w cieńkie piórka. W słoju układałam warstwami : plaster, dwa cytryny, kilka piórek cebuli, śledzie - śledzie oprószyłam delikatnie granulowanym czosnkiem, majerankiem, pieprzem, pokruszonym liściem laurowym. Do słoja dodałam kilka kulek ziela angielskiego. Ostatnią warstwą jest cebula. Całość zalałam olejem rzepakowym