ŹRÓDŁO: Kulinarna Wiola
Do 3 litrowego garnka wlałam 2 litry wody. Wsypałam 3 łyżki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, łyżkę kminku. Dodałam łyżke musztardy, garść majeranku, kilka kulek ziela angielskiego, parę liści laurowych - wymieszałam. Do roztworu wlożyłam kilogramowy kawałek schabu i obraną cebulę pokrojoną na cztery. Garnek postawiłam na duży gaz. Gdy woda się zagotowała zmniejszyłam płomień do minimum. Gotowałam 15 minut. Wyłączyłam gaz. Pozostawiłam do calkowitego wystygnięcia. Po 4 godzinach zagotowałam ponownie i gotowałam drugi raz 15 minut. Wyłączyłam gaz a do gorącego wywaru przecisnęłam przez praske 2 ząbki czosnku - zamieszałam. Garnek przykryłam pokrywką i zostawiłam na kolejne 4 h. Po 4 godzinach wyjełam schab z wywaru, osuszyłam ręcznikiem papierowym, schłodziłam