ŹRÓDŁO: Kulinarna Wiola
Umyty kilogramowy kawałek schabu nasmarowałam olejem. Następnie z każdej strony oprószyłam dość obficie solą. Do smaku oprószyłam też pieprzem, mieloną kolendrą, mielonym kminkiem, mielonym czosnkiem, majerankiem i suszonymi rozdrobnionymi pomidorami. Tak przygotowane mięso zawinęłam w folię spożywczą i schowałam na noc do lodówki. Dnia następnego odwinęłam zawinięte mięso. Położyłam na wysmarowanej olejem blaszce. Wsadziłam do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Piekłam z grzałką góra - dół w temperaturze 165 st przez 45 min. Po 45 minutach wyłączyłam piekarnik pozostawiając mięso do wystygnięcia przy uchylonych drzwiczkach. Zimne mięso zawinęłam w folię aluminiową i schłodziłam w lodówce. Polecam pyszny, soczysty kawałek mięsa do chleba