Ładny kawałek szynki ok kilograma, sól, peklosól, czosnek granulowany, majeranek, papryka słodka, papryka wędzona, pieprz naturalny, pieprz ziołowy, kminek mielony, ziele angielskie mielone, czosnek niedżwiedżi, tymianek
Wymieszałam razem czubatą łyżkę soli kuchennej z czubatą łyżkę soli peklowej. Mieszanką obsypałam dokładnie mięso. Następnie oprószyłam wymienionymi przyprawami. Zawinęłam w folię spożywczą i schowałam na 3 doby do lodówki. Wieczorem dnia trzeciego mięso odwinęłam z folii wsadziłam do garnka. Zalałam zimną wodą tak ok 2 cm ponad poziom mięsa. Do wody dodałam 2 łyżeczki ostrej musztardy, łyżeczkę soli, kilka kulek ziela angielskiego i kilka liści laurowych - zagotowałam. Od zagotowania mięso gotowałam 10 minut. Wyłączyłam gaz i pozostawiłam szynkę do rana w wodzie. Rano ponownie zagotowałam wywar i gotowałam drugi raz 10 minut. Po 10 - u minutach wyłączyłam gaz, do wywaru dołożyłam 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Pozostawiłam mięso we wywarze na ok 6 h. Po 6 - u h wyjęłam szynke z wywaru, osuszyłam ręcznikiem papierowym, schowałam do lodówki