
Ciasto z dodatkiem semoliny - dzięki jej dodatkowi otrzymacie najsmaczniejsze ciasto do pizzy z najbardziej chrupiącą skórką! Semolina (mąka z pszenicy durum) nadaje również ciastu głębszego koloru, zapachu i elastyczności (dlatego używa się jej m.in. w produkcji makaronów). Jeśli macie swój ulubiony przepis na ciasto do pizzy, wystarczy, jeśli 1/3 ogólnej ilości mąki zastąpicie semoliną. Od dzisiaj nasza pizza - tylko w takiej wersji:-). Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki na 3 sztuki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej chlebowej
- 3/4 szklanki mąki semoliny
- 1 i ¼ szklanki letniej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki soli
- 16 g drożdży świeżych lub 8 g drożdży suchych (2 łyżeczki)
- opcjonalnie - pół łyżeczki przyprawy do pizzy
Mąkę przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw
zrobić rozczyn) zrobić w niej zagłębienie, do którego wlać wodę, oliwę,
dodać 1,5 łyżeczki soli. Ciasto dobrze wyrobić, umieścić w naczyniu,
przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5
godziny).
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Podzielić na 3 równe części. Z nich uformować spody na pizzę, pozostawiając grubsze brzegi.
Na spód wyłożyć sos pomidorowy, nasze ulubione dodatki, piec około 15 -
20 minut (lub krócej) w maksymalnej temperaturze piekarnika (260ºC).
Ser nakładać kilka minut przed końcem pieczenia.
Podawać gorącą.
Smacznego :).