|
Dodane przez: Pyza
Składniki
- 2 makrele, ok. 25 dkg każda
- 2-4 jajka
- 1 cebula
- 2 średnie ogórki kiszone
- 5 łyżek gęstego majonezu
- 3 łyżki dobrego ketchupu (łagodny albo pikantny - jak kto woli)
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanego koperku
- do smaku: sól, pieprz mielony
Etapy przygotowania
Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę, przełożyć na sito i przelać wrzątkiem, osączyć. Ogórki kiszone posiekać albo zetrzeć na dużych oczkach tarki. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek, zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej. Makrele dokładnie obrać ze skóry i ości, rozetrzeć widelcem, wymieszać z jajkami, podzielić na dwie części. Do jednej masy dodać posiekaną cebulkę, 1 łyżkę majonezu i ketchup, dokładnie wymieszać, doprawić. Do drugiej masy dodać posiekanego ogórka, zieleninę i 4 łyżki majonezu, wymieszać, doprawić. Dobrze jest pasty odstawić na przynajmniej 30 min. do lodówki (pod szczelnym przykryciem). Podawać jako smarowidło na pieczywie, krakersach, chipsach...Można też użyć ich jako dekoracji połówek jaj na twardo.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut