-
Składniki
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki + 3 czubate łyżki do zaczynu
5 łyżek roztopionego masła
pół łyżeczki soli
1/3 łyżeczki cukru
1 jajko + 1 jajko do posmarowania pasztecików przed pieczeniem
pół szklanki kwaśnej śmietany
1/3 szklanki ciepłego mleka
5 g świeżych drożdży
ziarna kminku
świeży rozmaryn
składniki na farsz:
1 kg mielonego mięsa wołowego (albo wieprzowego)
1 duża cebula
1 jajko
olej do smażenia
sól, pieprz,
suszony majeranek -
Sposób przygotowania
- 1.
- Zaczyn: ciepłe mleko mieszamy z drożdżami i z 3 łyżkami mąki + cukier. Miseczkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Ja zagrzałam piekarnik do 50 stopni C i tam trzymałam zaczyn.
- 2.
- W tym czasie podsmażamy mięso z pokrojoną w kostkę cebulą, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Mięsa nie smażymy zbyt długo, wystarczy by mięso się podgotowało. Mięso odkładamy do wystudzenia, a jak już się ochłodzi wbijamy 1 jajko i mieszamy.
- 3.
-
Do dużej miski dajemy przesianą mąkę, jajko, śmietanę
oraz masło a na koniec zaczyn. Wyrabiamy ręką następnie zagniatamy przez
około 7 minut. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie dodajemy mąkę a jeśli
zbyt twarde dodajemy ciepłego mleka, Potem ciasto przykrywamy
ściereczką, zawijamy w ręcznik o odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
- 4.
-
Po upływie tego czasu jeszcze raz zagniatamy przez około 2
minuty i rozwałkujemy na pasy o szerokości około 15 centymetrów. Na
środek każdego pasa ( mnie wyszły 3 ) układamy farsz i zawijamy w ala
roladę, następnie kroimy na 5 centymetrowe paszteciki. Każdy pasztecik
smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy siekanym rozmarynem i
kminkiem. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach C.
źródło:http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/drozdzowe-paszteciki-z-wolowina-i-kminkiem?utm_source=pg&utm_medium=boksy&utm_campaign=podobneprzepisy