Pokazywałam Wam jak zrobić mięsny farsz , jak już wspominałam można go wykorzystać na wiele różnych sposobów, jednym z nich z pewnością są pieczone drożdżowe paszteciki, świetny dodatek do ciepłego barszczu czerwonego, danie na przyjęcie, na zimno lub ciepło, pyszne śniadanie w pracy – alternatywa dla słodkich bułek, ja zrobiłam je wczoraj i zaserwowałam do barszczu, a resztę zapakowałam mojemu K. do pracy 

Składniki, na ok 20-25 sztuk:
- ok. 500 g mięsnego farszu
- 400 g mąki poznańskiej + 1 łyżka
- 40 /45g drożdży
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka bazylii ( można pominąć, jednak z bazylią ciasto jest bardziej aromatyczne,a ja lubię aromatyczne ciasta)
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka sezamu do dekoracji ( można użyć np. ziół, czarnuszki,siemienia lnianego )
Przygotowanie:
- Mleko pogrzać do 40-50 stopni, wkruszyć do niego drożdże, dodać cukier i dokładnie połączyć, po czym wsypać łyżkę mąki, ponownie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia, na ok 10-15 minut.
- Mąkę wymieszać z solą, wlać do niej wyrośnięty zaczyn, dodać zioła
- Wymieszać po czym, wyrobić do połączenia. Gdy ciasto będzie gładkie, dodać do niego olej i nadal wyrabiać, aż będzie gładkie i miękkie.
- Gotowe ciasto odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Tak wygląda po wyrośnięciu :
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni z termoobiegiem, góra, dół. A na dwóch blaszkach układamy papier do pieczenia.
- Ciasto dzielimy na pół i wałkujemy na około pół centymetrowej grubości placki. Staramy się aby tworzyły jak najdłuższy prostokąt, około 10 x 30 cm. Moczymy wierzchy wodą i smarujemy mięsnym farszem.
- Zwijamy, dokładnie sklejając, dzięki posmarowaniu wodą nie powinno być z tym problemów.
- Kroimy wałeczki na równe 4 cm ( lub większe, jeśli mamy ochotę, wszystko zależy od ich przeznaczenia, do barszczu lub na poczęstunki polecam te mniejsze, do wzięcia ze sobą „w teren” większe w charakterze dużej buło drożdżówki ) kawałki.
- Układamy na papierze, zwilżamy wodą wierzchy pasztecików,obsypujemy sezamem i wkładamy do gorącego pieca, każdą pieczemy 12-13 minut. Jest to porcja na dwie blachy
Brak komentarzy:
Nowe komentarze są niedozwolone.